Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce pot face moldovenii de dragul unei nunți fastuoase sau al unei mașini noi

© flickr.com/ ChuWeiHunG IPhotoЖених и невеста на бракосочетании
Жених и невеста на бракосочетании - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii sunt gata să îndure foame, dar se împrumută de la bancă pentru a-și cumpăra mașini și a face nunți fastuoase. În timp ce unii se spetesc la munci peste hotare, alții, acasă, acumulează datorii

Elena Komolova, Sputnik

Moldovenilor le-a mers vestea de oameni harnici, ospitalieri, generoși și cu inima largă. Însă principala trăsătură caracteristică a mentalității moldovenilor poate fi definită astfel: „ca la mine, la nimeni". Dacă-i nuntă, să fie mai ceva ca la vecin; dacă-i vorba de cadou, atunci să fie așa încât să-i lase mască pe toți ceilalți; dacă-și construiește casă, să fie cea mai frumoasă din toată mahalaua. Iar pentru toate acestea este nevoie, desigur, de bani. Vorba ceea: vrei trai frumos, plătește din gros.

Pachete cu bani, bancnote, bancă - Sputnik Moldova
Emigranții hrănesc Republica Moldova: De unde ne vin cei mai mulți banii

Împrumuturi, de la procurarea locuinței și până la organizarea nunții

Conform statisticii, de cele mai multe ori cetățenii Moldovei iau de la băncile din țară credite de consum: pentru procurarea tehnicii sau a altor obiecte, pentru repararea locuinței, plata studiilor, acoperirea cheltuielilor de nuntă etc. Ce-i drept, la unele nunți moldovenești nu doar că sunt recuperează cheltuielile, ci chiar se mai iese și cu câștig. Pe locul doi printre cele mai frecvente împrumuturi sunt cele pentru procurarea sau construcția de locuințe. Locul trei în acest top le revine împrumuturilor pentru dezvoltarea unei afaceri.

Totodată, experții menționează că uneori oamenii nici nu pot să explice clar de ce a luat împrumutul, cum va întoarce datoria la bancă și dacă îi vor mai rămâne bani pentru strictul necesar. În schimb, nunta va fi cea mai fastuoasă, iar mașina nouă va provoca invidia vecinilor.

Cât costă viață pe credit?

Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în septembrie curent rata medie ponderată a dobânzilor la creditele noi acordate în valută națională a constituit 9,89%, ceea ce înseamnă cu 3,97 puncte procentuale mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Însă față de luna trecută acest indicator a crescut cu 0,13 puncte procentuale.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Pentru ce iau moldovenii împrumuturi de la bancă

Cele mai frecvențe sunt împrumuturile acordate pentru doi — cinci ani. În septembrie, acestea au constituit peste 40%. Conform statisticii, persoanele juridice sunt cele care iau de regulă împrumuturi de la bancă: acestora le revin aproape 70% din creditele acordate în lei, cu rata procentuală medie de 9,87%. Persoanele fizice au beneficiat de împrumuturi în valută națională cu rata medie a dobânzii de 9,93%.

Rata medie ponderată la noile credite în valută străină a atins 4,9%, mai puțin cu 0,78 puncte procentuale față de luna septembrie 2016, dar ceva mai mult decât în luna august anul curent.

Afacerile merg anevoios

Experții accentuează că accesul la credite va continua să rămână o problemă a economiei moldovenești atât timp cât BNM va ține cont la definirea politicii monetare de inflație și nu de interesele businessului. Iar condițiile pentru obținerea împrumuturilor în scopul dezvoltării afacerilor sunt foarte complicate. Potrivit economistului Viorel Gârbu, toată lumea a observat ce s-a întâmplat în acest an în sfera creditării, când BNM a menținut rata de bază la un nivel foarte înalt. Ca urmare, a scăzut numărul întreprinzătorilor care au luat credite. Iar din această cauză suferă întreaga economie.

Fluxul de știri
0