Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medicamentele care te pot îmbolnăvi. Ce campanie a început în Moldova

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaРабота государственной аптеки во Владивостоке
Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul anului au fost raportate 393 de reacții adverse la medicamente și alte preparate medicamentoase, 42 dintre acestea au fost semnalate de pacienți

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) îi îndeamnă pe pacienți și medici să raporteze reacțiile adverse la medicamente. AMDM a organizat, săptămână trecută, seminare în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în vederea încurajării raportării reacțiilor adverse la medicamentele prescrise pacienților. 

”Scopul nostru principal este să-i asigurăm pe pacienții că pot folosi medicamente calitative prescrise în condiții de maximă siguranță. Pentru această, însă, trebuie să avem susținere atât din partea medicilor, cât și din partea cetățenilor, care la fel pot raporta despre reacții adverse. Numai atunci când cunoaștem problema, putem să o soluționăm”, a declarat directorul general al AMDM, Vladislav Zara.

Контроль качества фармацевтической продукции - Sputnik Moldova
Bătălie pe muchie de cuțit: Decizia care a declanșat războiul medicamentelor

Potrivit legislației în vigoare, medicii și farmaciștii sunt obligați să informeze AMDM despre apariția reacțiilor adverse suspecte. Ulterior, specialiștii AMDM analizează fiecare caz separat, după care Comisia Medicamentului aprobă deciziile de rigoare.

Raportarea reacțiilor adverse se poate efectua prin intermediul fișei-comunicare, disponibile pe site-ul oficial al AMDM.

Totodată, medicii au fost îndemnați să anunțe AMDM despre lipsa efectului terapeutic la medicamentele achiziționate prin procedură centralizată, pentru a evita la următoarele licitații achiziționarea acestora.

De la începutul anului au fost raportate 393 de reacții adverse la medicamente și alte preparate medicamentoase, 42 dintre acestea au fost semnalate de pacienți.

Fluxul de știri
0