Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bătălie pe muchie de cuțit: Decizia care a declanșat războiul medicamentelor

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaКонтроль качества фармацевтической продукции
Контроль качества фармацевтической продукции - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății impune noi restricții și se pune în poară cu farmaciștii din Moldova pe care îi obligă să renunțe la practica obținerii de profituri pe seama bolnavilor

CHIȘINĂU, 18 apr — Sputnik. Ministerul Sănătății a decis să înăsprească controlul asupra procesului de utilizare a antibioticelor şi să combată administrarea nejustificată a acestor preparate. Astfel, după modificarea ordinului cu privire la prescrierea şi eliberarea medicamentelor, Inspectoratului Farmaceutic va putea să monitorizeze acest proces şi să sancționeze abaterile comise de către farmaciști.

Potrivit noilor prevederi, farmaciștii nu vor mai putea vinde pacienților cele mai scumpe antibiotice, cum s-a întâmplat până în prezent. Totodată, ei nu vor putea oferi aceste preparate în lipsa rețetei, care se va păstra în farmacii timp de 30 de zile.

Лекарства Medicamente - Sputnik Moldova
Tratamentul naturist - alternativa medicamentelor scumpe

Farmaciștii vor fi obligați să indice pe verso denumirea comercială a antibioticelor eliberate, pentru ca Inspectoratul Farmaceutic să poată verifica dacă pacienții sunt informați cu privire la denumirile comerciale disponibile pentru medicamentul prescris, dar şi prețurile acestora.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10 la sută dintre medicamentele utilizate de către pacienții din țara noastră constituie antibioticele. Rata de administrare a acestor preparate a crescut din 2011, de la 21.3 doze zilnice la 1000 de locuitori, până la 22,8 doze zilnice la 1000 de locuitori în 2013. Aproximativ 36 la sută din volumul total de antibiotice administrate constituie preparatele din grupele Beta-lactamice şi Penicillinele. Totodată, în proporție de 38 la sută pacienții utilizează medicamentele din categoria Cefalosporinelor şi Quinolonelor.

Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile devin rezistente la antibioticele folosite în tratamentul infecțiilor. Cauzele acestui fenomen sunt prescrierea excesivă a antibioticelor, întreruperea tratamentelor, utilizarea excesivă a antibioticelor în zootehnie și piscicultură, lipsa antibioticelor noi, nerespectarea igienei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0