Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sturza va depune astăzi jurământul. Vezi cine semnează decretul

© Sputnik / Miroslav RotariReședința de stat
Reședința de stat - Sputnik Moldova
Abonare
Decretul de învestire ar urma să fie semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu

CHIȘINĂU, 24 oct — Sputnic. Ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza, va depune marți, 24 octombrie jurământul de învestire în funcție la Reședința de Stat, a anunțat Direcția comunicare și relații piblice a Parlamentului.

Curtea Constituțională a decis vineri, 20 octombrie, că decretul de numire a ministrului Apărării va fi semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, sau de premierul Pavel Filip.

Curtea a răspuns astfel sesizării Guvernului în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al țării în cazul desemnării ministrului Apărării.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Decis: Candu sau Filip vor semna decretul de numire a ministrului Apărării

Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al țării prin refuzul deliberat al șefului statului de a-și îndeplini obligația constituțională de a numi ministrul Apărării la propunerea premierului.

Amintim că În data de 12 septembrie, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte. Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului. Astfel, pe data de 19 septembrie, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Potrivit unor surse, noul ministru al Apărării ar urma să depună jurământul în fața președintelui Parlamentului.

Fluxul de știri
0