Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prima declarație a noului ministru al Apărării din Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariNoul ministru al Apărării din Republica Moldova a depus jurământul de învestire în fața președintelui Parlamentului și a premierului
Noul ministru al Apărării din Republica Moldova a depus jurământul de învestire în fața președintelui Parlamentului și a premierului - Sputnik Moldova
Abonare
Noul ministru al Apărării din Republica Moldova a depus jurământul de învestire în fața președintelui Parlamentului și a premierului

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Eugen Sturza a depus jurământul de învestire în funcția de Ministrul al Apărării. Ceremonia de învestire a avut loc la Reședința de Stat, în prezența președintelui Parlamentului Andrian Candu și premierului Pavel Filip.

Înainte de a depune jurământul de credință, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat în calitate de președinte interimar al țării decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. 

Eugen Sturza - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Eugen Sturza este candidatul la funcția de ministru al Apărării din Moldova

Curtea Constituțională a stabilit la 20 octombrie că dreptul de a-l desemna prin decret pe noul ministru al Apărării în va reveni președintelui Parlamentului sau premierului, în condițiile în care președintele țării Igor Dodon a respins repetat candidatura lui Sturza la această funcție. Șeful statului a declarat că nu va susține o candidatură neprofesionistă și un ”băiat de proiecte”.

Andrian Candu a declarat la ceremonia de depunere a jurământului că prin semnarea acestui decret speră că se va pune capăt crizei constituționale în care s-a pomenit Moldova. 

”Sper să nu mai avem astfel de situații de excepții. Avem nevoie de o armată funcțională care să asigure apărarea țării și să genereze securitate în regiune”, a declarat Candu. 

Premierul Pavel Filip i-a urat bun venit lui Sturza în echipa guvernamentală. Șeful Guvernului a menționat că sarcinile care sunt puse în fața noului ministru sunt complexe, pe lângă dezvoltarea capabilităților armatei trebuie asigurate mecanismele de bună funcționare de colaborare cu instituțiile internaționale precum UE și NATO.

La rândul său, Sturza a declarat că speră ca Republica Moldova să se transforme dintr-un consumator de securitate într-un furnizor al ei. Acesta a mai spus că Armata Națională are nevoie de o perfecționare atât la nivel de dotare, cât și la nivel de profesionalism.

Eugen Sturza are 32 de ani. Acesta este actualul vicepreședinte al Partidului Popular European. Sturza a absolvit Facultatea de Finanțe la Academia de Studii Economice din Moldova. A fost moderator al Reformei administrației publice în cadrul Institutului de Politici și Reforme Europene. 

În perioada 2013–2015, a fost șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, iar în 2009–2013 – consilier al prim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Filat.

Fluxul de știri
0