Catastrofal: Ucraina pierde 3 miliarde de dolari din cauza North Stream 2

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaStație de distribuție a gazelor naturale din „Nejuhiv”, Ucraina
Stație de distribuție a gazelor naturale din „Nejuhiv”, Ucraina - Sputnik Moldova
Abonare
Un calcul privind pierderile financiare colosale pe care le va suporta Ucraina odată cu darea în exploatare a conductei de gaze naturale North Stream 2 a provocat o adevărată panică la Kiev

CHIȘINĂU, 24 oct — Sputnik. Șeful companiei ucrainene „Naftogaz", Andrei Kobolev, citat de RIA Novosti, a declarat că pierderile provocate de construcția gazoductului North Stream 2, ce se va solda cu încetarea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, va însemna o pierdere pentru Kiev ce se ridică la cifra de 3 miliarde de dolari.

Василе Ботнарь и Алексей Миллер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce au pus la cale șefii de la „Moldovagaz” și „Gazprom”

Anume aceasta este suma pe care a obținut-o în acest an Ucraina pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său.

S-au alarmat chiar și cei de la ambasada SUA

Informația despre această pierdere enormă a fost confirmată de responsabili de la Ambasada SUA la Kiev, care au vorbit despre o pierdere de 2,7 miliarde de dolari, care este echivalentul a 3 la sută din PIB-ul Ucrainei.

Cei de la Kiev își dau seama de consecințele critice

Șeful „Naftogaz" a amintit că actualul contract cu compania rusă „Gazprom" expiră în 2019 și, potrivit lui, posibila pierdere a tranzitului „va avea consecințe negative critice".

El s-a arătat sceptic vizavi de șansele semnării unui contract care ar reproduce parametrii actualei convenții ruso-ucrainene în domeniul gazelor naturale. În opinia lui Kobolev, „Gazprom" nu pare a fi dispus să continue cooperarea cu Ucraina.

El a mai spus că în aproximativ un an va începe să funcționeze primul tronson al gazoductului „Turkish Stream" și a amintit că este preconizată construcția celui de al doilea tronson al acestui gazoduct. Fiecare tronson nou al unor astfel de conducte, a precizat el, lipsește PIB-ul ucrainean de o sumă mare de bani — de cel puțin jumătate de miliard de dolari.

Există oare o ultimă speranță?

Kobolev este de părere că unica șansă a Ucrainei este să devină transparentă și să cucerească astfel încrederea partenerilor europeni, care să dorească să facă afaceri cu Kievul.

Fluxul de știri
0