Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova și Ucraina vor crea un grup de lucru în problema legii educației

© Sputnik / Мирослав РотарьВерховная Рада Украины
Верховная Рада Украины - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernele unor țări, inclusiv Ungaria și România, au declarat că legea educației care reduce substanțial posibilitatea studierii în limbile minorităților naționale din Ucraina încalcă grav drepturile acestora

CHIȘINĂU, 24 oct — Sputnik. Deputatul în Rada Supremă din partea „Blocului Petro Poroșenko" Aleksandr Spivakovski a comunicat că Moldova și Ucraina au convenit să creeze un grup de lucru pentru implementarea echitabilă a legii educației, transmite RIA Novosti.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele Ucrainei a semnat noua lege a educației care reduce substanțial posibilitatea studierii în limbile minorităților naționale. Guvernele unor țări, inclusiv Ungaria și România, au declarat că legea educației, care reduce substanțial posibilitatea studierii limbii minorităților naționale, încalcă drepturile minorităților naționale din Ucraina. De asemenea, autoritățile de la Moscova consideră că această lege prezintă o încălcare a Constituției și a obligațiunilor internaționale ale Kievului.

View of Hungarian Parliament, Budapest - Sputnik Moldova
Ungaria vrea o alianță cu România și Rusia în problema școlilor din Ucraina

„Ucraina și Moldova au convenit să creeze un grup de lucru bilateral pentru implementarea confortabilă a legii educației", a declarat deputatul Spivakovski. Afirmația făcută de acesta a fost difuzată, luni, de serviciul de presă al partidului „Blocul Petro Poroșenko".

Parlamentarul a comunicat că săptămâna trecută, în cadrul Comitetului pentru Știință și Educație a Radei Supreme, a avut loc o întâlnire cu Monica Babuc, ministrul moldovean ai Educației, Culturii și Științei.

„Ținând cont de faptul că avem un hotar comun cu lungimea de 1222 mii km și o istorie comună și că există multe lucruri care ne unesc, la începutul discuției ne-am exprimat înțelegerea reciprocă față de problemele existențe atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova. Iar toate evenimentele tragice care au avut loc și care au devenit deja istorie, ne permit astăzi să deschidem o nouă filă a colaborării și relațiilor reciproc avantajoase dintre statele noastre", a subliniat politicianul.

Fluxul de știri
0