CHIŞINĂU, 23 oct — Sputnik. Mai mulţi cercetători din domeniul medicinii au lansat un avertisment la nivel global privind bacteriile rezistente la antibiotice. Aceştia susţin că dacă nu vor fi luate măsuri în prezent, aproximativ 10 milioane de persoane ar putea muri anual din cauza unor astfel de infecţii şi boli, relatează IFL Science, citată de descoperă.ro.
La nivel global, 700.000 de persoane mor anual din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice. Profesorul Dame Sally Davies, director al Colegiului Medicilor din Marea Britanie a discutat în cadrul unei conferinţe despre înmulţirea numărului morţilor din cauza bacteriilor şi a avertizat că peste 30 de ani numărul ar putea ajunge la 10 milioane, anual. ''Ne vom confrunta, dacă nu luăm măsuri, cu o apocalipsă din cauza lipsei antibioticelor,'' a declarat Davies.
Dame Davies a avertizat că antibioticele sunt prescrise deseori pentru răceli sau virusuri, deşi antibioticele nu pot vindeca virusurile.
Profesorul Davies avertizează că fără anumite schimbări la nivel global am putea fi martori la ''sfârşitul medicinii moderne'' deoarece antibioticele din prezent vor deveni nefolositoare împotriva tulpinilor dezvoltate recent ale bacteriilor.
La începutul anului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara că medicii ar putea rămâne fără alternative.,,Rezistenţa la antibiotice este în creştere, iar medicii rămân fără alternative pentru tratarea unor boli grave. Dacă ne bazăm doar pe furnizorii de pe piaţă, noile antibiotice nu vor fi create la timp,'' spune dr. Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS.
Membrii organizaţiei au realizat o listă cu 12 dintre cele mai rezistente bacterii pe care o puteţi consulta AICI.