Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Din cauza acestei boli în fiecare an mor 250 de mii de femei

© iflscience.comMedici
Medici - Sputnik Moldova
Abonare
Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei după cancerul mamar.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În Republica Moldova, în anul 2015, incidenţa prin cancer de col uterin a constituit – 9,2 cazuri la 100 de mii populație, față de anul 2014 – 8,4 cazuri. Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei după cancerul mamar.

În perioada 22 – 28 ianuarie, în Moldova se va desfăşura Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, având drept scop informarea și sensibilizarea populaţiei, privind modul de prevenire a cancerului de col uterin prin programe de screening şi programe de vaccinare anti-HPV.

La nivel global, cancerul de col uterin se află pe locul al patrulea şi pe locul al doilea la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. Circa 85% dintre cazurile de cancer de col uterin apar în ţările în curs de dezvoltare, unde nu există programe populaţionale adecvate de screening și prevenire.

Капельница - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chişinău, Bălţi şi Orhei – regiunile cele mai afectate de cancer

În fiecare an, la nivel global, din această cauză, se îmbolnăvesc aproximativ 500 de mii de femei, pentru Europa cifra fiind de 60 de mii de femei, iar altele 250 de mii decedează, Europa înregistrând decese ale 30 de mii de femei.

Cancerul de col uterin este cauzat de tipurile cu risc înalt ale Virusului Papiloma Uman (HPV). HPV poate determina transformarea anormală a celulelor colului uterin, care, în mod lent, devin canceroase. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre care cel puțin 13 cauzează cancerul. HPV se transmite prin contact sexual, cele mai multe persoane infectându-se cu HPV după debutul activității sexuale.

HPV este foarte răspandit, de aceea majoritatea adulților vor fi infectați la un moment dat al vieţii cu acest virus.  90% dintre aceste infecții vor dispărea de sine stătător, fără vreun tratament. Unele infecții însă vor persista și anume acestea sunt cele care pot duce la cancer de col uterin.

Profilaxia primară a cancerului de col uterin include vaccinarea, iar cea secundară presupune identificarea şi tratarea precoce a persoanelor ce au modificări precanceroase ale colului uterin, cu scopul de a preîntâmpina evoluţia ulterioară a acestora în cancer invaziv. Profilaxia terţiară reprezintă un tratament complex sau combinat ce include intervenţia chirurgicală în asociere cu radio- şi chimioterapia.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0