Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Perincek: NATO - o adevărată amenințare, trebuie să susținem lumea multipolară

© Photo : Cezar SalagorMehmet Perincek, istoric și politolog din Turcia
Mehmet Perincek, istoric și politolog din Turcia - Sputnik Moldova
Abonare
Trebuie sau nu să adere Moldova la NATO pentru a-și asigura securitatea națională. Reporterul Sputnik Moldova a aflat ce crede despre acest lucru istoricul și politologul turc Mehmet Perincek

SOCI, 22  oct — Sputnik, Cezar Salagor. Republica Moldova este un stat neutru și acest lucru este consfinţit în Constituția moldovenească. În acest context, l-am întrebat pe expertul turc ce cale ar trebuie să urmeze țara noastră în vederea asigurării securității naționale: să-și păstreze statutul de neutralitate permanentă sau să adere la un bloc militar precum este NATO.

Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldovenii nu vor în NATO şi pledează pentru neutralitate

”În primul rând, este o decizie care trebuie să aparțină poporului Republicii Moldova, nu aș vrea să mă amestec în politica internă a Republicii Moldova. Dar pot să împărtășesc experiența pe care o are Turcia în acest sens. Pentru noi NATO este o adevărată amenințare, pentru că o parte din NATO susțin separatismul în Turcia, este vorba de separatiștii curzi. Turcia nu mai poate supraviețui în cadrul NATO. Din acest motiv, colaborarea cu Eurasia nu este o alegere pentru Turcia, ci este o necesitate, deoarece Turcia trebuie să contrabalanseze amenințarea care vine din partea NATO”, a declarat Perincek.

Potrivit acestuia, Turcia trebuie să coopereze cu toate statele vecine precum Iranul, Irakul cu Siria și desigur cu Rusia și China.

Generalul Dănuț Saulea în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
Răspunsul unui general român întrebat dacă Moldova trebuie să adere la NATO

”Viitorul lumii nu se află în Occident, viitorul lumii se află în Eurasia. Acolo se dezvoltă economia, nu în Occident, de asemenea se dezvoltă și cultura. Cu toții putem vedea ce se întâmplă astăzi în Occident”, a mai declarat politologul.

Totodată, el a ținut să sublinieze că NATO reprezintă o amenințare nu doar pentru Est, dar chiar și pentru poporul american, menționând că americanii discută în cel mai serios mod probabilitatea de a părăsi acest bloc militar.

”Chiar și Donald Trump a vorbit despre asta. Iată de ce consider că timpul NATO a trecut. Trebuie să susținem lumea multipolară”, a accentuat Mehmet Perincek.

Fluxul de știri
0