Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fenomen atmosferic neobişnuit în Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaКрасное солнце
Красное солнце - Sputnik Moldova
Abonare
Soarele roşu, un fenomen meteorologic urmărit în ultimele zile de locuitorii continentului european, a fost observat şi în Moldova

CHIŞINĂU, 21 oct — Sputnik. Vineri seara, locuitorii capitalei Moldovei au fost martorii unui fenomen neobişnuit — un Soare roşu care semăna mai mult cu Luna. Acesta şi-a schimbat culoarea aproape de apus.

Fenomenul neobişnuit a durat timp de câteva minute.

Este interesant că fenomenul de „Soare roşu" a fost urmărit în ultima perioadă de locuitorii continentului european, inclusiv în Marea Britanie şi Crasnotdar.

Солнце - Sputnik Moldova
Soarele roșu, care i-a înspăimântat pe locuitorii Terrei

Specialiştii britanici au explicat că fenomenul are legătură cu uraganul Ofelia, care a adus aer tropical și nisip din Sahara. Astfel, componenta albastră a luminii solare se împrăștie mai repede din cauza acestor microparticule și atunci soarele capătă o tentă neobișnuită, iar valurile de culoare albastră devin mai mici și de culoare roșie. Dar au avut un rol în apariţia acestui fenomen praful și cenușă provenite din uriașele incendii din Spania și Portugalia.

Din cauza fumului provocat de incendiile de pădure, Soarele roşu a fost văzut şi de locuitorii oraşului Tiumen.

În Moldova însă aceste cauze sunt excluse, deoarece în ţară nu s-au produs incendii de proporţii, iar uraganul Ofelia, potrivit specialistului Serviciului Meteorologic de Stat al Republicii Moldova, Natalia Golub, nu a afectat ţara noastră.

Nu este exclus că această "transformare" a soarelui a fost cauzată de ceaţa uşoară care a fost înregistrată pe parcursul zilei de ieri.

Fluxul de știri
0