CHIȘINĂU, 20 oct — Sputnik. Situația pe piața valutară a Moldovei provoacă neliniște printre cetățeni. Marea lor majoritate urmăresc cu sufletul la gură evoluția cursului de schimb: pentru că cea mai mare parte dintre ei depind de transferurile bănești de peste hotare. Oamenii își numără fiecare bănuț, de aceea tendințele înregistrate pe piața valutară nu-i pot lăsa indiferenți.
Cifre curate sau motiv de reflecție
Conform datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, leul moldovenesc s-a apreciat față de dolar, dar s-a depreciat față de euro.
De la începutul anului 2017, valuta națională a crescut în raport cu dolarul cu 10,7% în expresie nominală (de la 19,98 lei pentru un dolar la 1 ianuarie 2017 până la 17,85 lei la 31 august). În raport cu euro, leul moldovenesc s-a depreciat cu 2,9%", potrivit raportului lunar al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Experții menționează că factorii principali care au influențat fluctuația valutei naționale sunt creșterea transferurilor din străinătate, saltul dolarului pe piețele valutare internaționale, precum și politica monetară a Băncii Naționale a Moldovei.
Rezervele de valută ale Băncii Naționale a Moldovei la sfârșitul verii au constituit două miliarde 508,4 milioane de dolari, în creștere cu 13,7% față de indicatorul respectiv de la sfârșitul anului 2016.
Nu este totul chiar atât de roz în „regatul Moldovei"
Dacă la începutul anului, cursul dolarului oscila în limitele a 20 de lei, la ora actuală oscilațiile fiind în limitele a 17,5 lei. Situația monedei europene este următoarea: la începutul anului euro oscila în limitele a 20 de lei, vara a depășit 21 de lei, iar în prezent nu atinge 21 de lei. Deși experții nu se încumetă să prezică soarta cursului valutar în Moldova, totuși ei menționează că nu putem vorbi doar în termeni elogioși de o apreciere a leului moldovenesc.
Specialiștii subliniază că aprecierea rapidă a monedei naționale în raport cu euro și dolarul va duce la o nouă etapă a crizei.
Unii experți nu exclud faptul că, dacă această dinamică, puțin îmbucurătoare, va continua, dolarul ar putea să cadă chiar până la 16 lei. Alții, dimpotrivă, accentuează că leul nu-și va modifica esențial prețul față de euro și dolar și, cu atât mai mult, nu va reveni la indicatorii de până la criză.
Totuși, și unii, și alții afirmă că aprecierea leului moldovenesc influențează negativ asupra economiei naționale. Acest fapt ar putea genera probleme și chiar pierderea afacerilor.