Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când va ajunge dolarul la 15-16 lei și în ce valută să ne păstrăm economiile?

© Sputnik / Максим Богодвид / Trecere la banca de fotografiiОтделение Сбербанка в Казани. Dolari
Отделение Сбербанка в Казани. Dolari - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Dolarul continuă să se deprecieze în raport cu leul moldovenesc. De ce și cât de jos poate cădea moneda americană?

CHIȘINĂU, 13 aug — Sputnik. Tendința de depriciere a dolarului față de leul moldovenesc continuă. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, luni dolarul va deveni mai ieftin față de leu cu încă 3 bani și se va opri la indicatorul de 17,88 de lei pentru un dolar.

Solicitat de Sputnik Moldova, expertul economic Anatolie Ignat a spus că deprecieea dolarului față de leu este deteminată de deprecierea acestuia față de euro.

„Aproximativ din luna aprilie dolarul se depreciază cu pași mici, dar stabili. Reieșind din tendința raportării la moneda Euro, nici nu ne pitem aștepta la o stabilizare. Sunt tendințe globale”, a spus interlocutorul. 

Potrivit lui, „cursul dolarului depinde foarte mult de situația internă din SUA”. 

"Autoritățile din Moldova nu au capacitatea de a influența valoarea dolarul. Nici nu au nevoie de aceasta, deoarece economia noastră este orientată spre import. Iată de ce marii businessmani locali au doar de câștigat din asta”, a spus economistul. 

Referindu-se la valuta în care este mai bine să ne păstrăm economiile, expertul a menționat că este de preferat să scoatem dolarii de la bancă și să plasăm economiile în valute mai puternice.

„Dolarii pot fi schimbați în alte valute mult mai stabile, în special în Euro. Chiar dacă cursul nu va cădea până la nivelul anului 2014, atunci este foarte probabil ca în 3-4 luni acesta să ajungă la 15-16 lei. O asemenea cădere este foarte reală”, a spus Ignat.

Angajații de la casele de schimb valutar spun că cel mai des în ultima perioadă oamenii mai mult vând valută decât cumpără. „Iată de ce scade și cursul. Iar cum va evolua situația mai departe, vom vedea. BNM menține ușor cursul. Dacă regulatorul nu ar cumpăra valuta de la bănci, atunci cursul ar fi fost mult mai mic”, a subliniat unul dintre ei.

Cursul oficial al leului moldovenesc față de dolar, fixat de BNM pentru duminică, 13 august, este 17,91 lei. Euro este cotat la 21 lei, hrivna ucraineană — 0,69 lei, leul românesc — 4,59 lei, iar rubla rusească — 0,29 lei.

Fluxul de știri
0