Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul Moldovei va lua atitudine în problema legii ucrainene a educației

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM 21.09.17
Ședința Parlamentului RM 21.09.17 - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova ar urma să elaboreze și să supună dezbaterii un document prin care țara noastră va lua atitudine față de noua lege a educației adoptată de Rada ucraineană

CHIȘINĂU, 19 oct — Sputnik. La ședința de joi a legislativului moldovenesc, mai mulți deputați au cerut adoptarea unei declarații prin care să fie exprimată poziția oficială a Chișinăului în contextul adoptării de către Ucraina a noii legi privind educația.

Участие председателя Государственной Думы С.Е. Нарышкина в сессии ПАСЕ - Sputnik Moldova
Lovitură dură pentru Ucraina: APCE condamnă ferm noua lege a educației

Cel care a declanșat dezbaterile a fost deputatul socialist Vlad Bătrîncea. El a subliniat că autoritățile din România și Ungaria au avut deja reacții dure la acest gest neprietenesc al Ucrainei.

La rândul său, deputatul democrat Marian Lupu a declarat că această chestiune deja este discutată la cel mai înalt nivel. El a precizat că problema respectivă a fost discutată în timpul vizitei premierului ucrainean Vladimir Groisman la Chișinău, după care urmează să fie identificate soluții prin comunicarea între miniștrii de resort ai celor două state.

Lupu a promis că guvernul va face totul pentru a soluționa problema.

În discuție a intervenit și liderul liberalilor Mihai Ghimpu, care a declarat că Ucraina trebuie să le permită cetățenilor să facă studii în limba pe care ei o aleg.

Recent, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a criticat noua lege a educației din Ucraina. Într-o rezoluție adoptată cu majoritate de voturi, APCE a constatat că legea reprimă dreptul minorităților naționale de a face studii în limba lor natală.

La această rezoluție a făcut trimitere deputatul Valeriu Ghilețchi. El a propus ca parlamentarii moldoveni să ia documentul adoptat de APCE drept bază pentru elaborarea declarației Parlamentului Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0