Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lovitură dură pentru Ucraina: APCE condamnă ferm noua lege a educației

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaУчастие председателя Государственной Думы С.Е. Нарышкина в сессии ПАСЕ
Участие председателя Государственной Думы С.Е. Нарышкина в сессии ПАСЕ - Sputnik Moldova
Abonare
APCE a adoptat o rezoluție prin care condamnă Ucraina pentru politica de asimilare a minorităților etnice prin intermediul noii legi a educației

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat cu majoritate de voturi o rezoluție în care constată că noua lege a educației din Ucraina nu asigură un echilibru necesar între limba oficială și limbile minorităților etnice.

Potrivit corespondentului RIA Novosti, în favoarea rezoluției s-au pronunțat 82 de deputați, împotrivă — 11, iar 17 s-au abținut.

View of Hungarian Parliament, Budapest - Sputnik Moldova
Ungaria vrea o alianță cu România și Rusia în problema școlilor din Ucraina

În rezoluția adoptată este menționat că "Adunarea Parlamentară se arată îngrijorată de adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei, pe 5 septembrie 2017, a noii legi cu privire la educație", documentul a fost promulgat pe 27 septembrie de președintele țării, Petro Poroșenko. APCE reamintește că unii vecini ai Ucrainei menționează că "acest document încalcă drepturile minorităților etnice".

Autoritățile ucrainene au prezentat textul legii educației Comisiei pentru democrație și drept (Comisia de la Veneția) pentru o expertiză, decizia căreia urmează să fie făcută publică la sfârșitul anului 2017; cu toate acestea APCE își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că acest demers nu a fost întreprins până la adoptarea legii respective, potrivit textului rezoluției.

Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS>>>

APCE consideră importantă respectarea obligațiilor asumate, în baza Convenției cu privire la Drepturile Omului, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, precum și sprijinirea stabilirii unui dialog constructiv între diverse părți implicate, se spune în rezoluție.

APCE reamintește că „statele au dreptul să stimuleze studierea limbii oficiale", însă menționează că „atunci când statul întreprinde măsuri de promovare a limbii, acesta trebuie să ia în considerație măsurile de protejare și conservare a limbilor minorităților naționale".

"În cazul în care se va proceda în acest fel, rezultatul va fi asimilarea, nu integrarea", susțin autorii documentului.

Copii îmbrăcați în costume naționale - Sputnik Moldova
Apel disperat: "Sunt o voce română sugrumată de către Ucraina!"

Parlamentarii au amintit despre inadmisibilitatea discriminării. "Acest principiu vizează nu doar recunoașterea și protecția eficientă a drepturilor minorităților, prevăzută în Convenția cadru, dar și existența unor drepturi explicite, prevăzute de Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, precum și exercitarea oricărui drept în conformitate cu articolul 1 și Protocolul nr. 12 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului", afirmă autorii rezoluției.

Aceste trei principii reprezintă pentru APCE elemente importate ale unei concepții mai largi, de importanță crucială, care se află la baza întregii convenții-cadru: concepția „conviețuirii", aceasta fiind o altă constatare a APCE.

Cristoiu: Tăcerea României în privința Ucrainei — „Slugărnicie față de Occident”>>>

"Pornind de la principiile menționate mai sus și ținând cont de concepția generală a "conviețuirii", noua lege nu asigură echilibrul necesar între limba oficială și limbile minorităților etnice", consideră APCE.

Fluxul de știri
0