Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iarna este deja aproape: În Moldova se răcește brusc. Prognoza meteo

© Sputnik / Станислав Савельев / Accesați arhiva multimediaСильные морозы, архивное фото
Сильные морозы, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii din Moldova au anunțat o răcire bruscă a vremii - în zilele următoare temperatura aerului va coborî până la zero grade

CHIȘINĂU, 19 oct — Sputnik. Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, deja săptămâna viitoare temperatura aerului va coborî noaptea până la valoarea de zero grade.

Astfel, dacă sâmbătă ziua maximele termice vor urca până la +17..+24 de grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra în jur de +12 grade, pe data de 26 octombrie temperatura nocturnă în nordul țării va coborî până la valoarea de 0 grade.

Meteorologii prognozează precipitații neimportante în perioada 22 — 24 octombrie, însă doar în centrul și nordul țării.

Сколько снега выдержит эта ветка?.. - Sputnik Moldova
Zăpadă în octombrie: Ce spun meteorologii

În luna octombrie, înghețurile sunt destul de frecvente în Moldova. De regulă, acestea se înregistrează deja în perioada 1-15 octombrie la suprafața solului, iar în atmosferă — între 12-26 octombrie.

În general, temperatura medie lunară a aerului în Moldova oscilează în această perioadă între 8 și 11 grade Celsius.

Cea mai rece lună octombrie a fost în anii 1946, 1951 și 1977. Atunci, valorile termice au oscilat între +4 grade la Briceni și +7,8 grade la Ceadâr-Lunga. Cel mai cald a fost în octombrie 1966 (Briceni, +12,5 grade) și în 1996 (Comrat, +15,1 grade).

Cea mai joasă temperatură a fost înregistrată însă la 26 octombrie 2014, când mercurul din termometre a coborât la Soroca până la —12,7 grade Celsius. Cel mai cald a fost la 2 octombrie 1952, la Leova fiind înregistrate 33,6 grade.

În ceea ce privește precipitațiile, în octombrie de regulă acestea sunt sub formă de ploaie, dar nu este exclusă și posibilitatea ninsorilor. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în jumătatea a doua a lunii în curs ar pute să se depună chiar și un strat de zăpadă, însă acesta se va topi destul de repede. Cum s-a întâmplat de exemplu la mijlocul lunii octombrie 1976, la Camenca și Râbnița. Iar pe data de 22 octombrie 1947, la Briceni, grosimea stratului de zăpadă a atins 15 centimetri.

Fluxul de știri
0