Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zăpadă în octombrie: Ce spun meteorologii

© Sputnik / Мирослав РотарьСколько снега выдержит эта ветка?..
Сколько снега выдержит эта ветка?.. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Meteorologii din Moldova s-au referit la probabilitatea ninsorilor în luna octombrie și a temperaturilor negative în țara noastră

CHIȘINÎU, 3 oct — Sputnik. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, probabilitatea căderii unor precipitații sub formă de ninsoare în cea de a doua lună de toamnă este foarte mare. Astfel de fenomene au fost înregistrate deseori în Republica Moldova.

În această perioadă sunt frecvente înghețurile pe arii largi. De regulă, acestea se înregistrează deja în perioada 1-15 octombrie la suprafața solului, iar în atmosferă — între 12-26 octombrie.

Засохший борщевик, покрытый инеем, brumă, îngheţ - Sputnik Moldova
Mai persistă pericolul înghețurilor? Prognoza meteo pentru începutul săptămânii

În general, temperatura medie lunară a aerului în Moldova oscilează în această perioadă între 8 și 11 grade Celsius.

Lună octombrie a fost mai rece în anii 1946, 1951 și 1977. Atunci, valorile termice au oscilat între +4 grade la Briceni și +7,8 grade la Ceadâr-Lunga. Cel mai cald a fost în octombrie 1966 (Briceni, +12,5 grade) și în 1996 (Comrat, +15,1 grade).

Cea mai joasă temperatură a fost înregistrată însă la 26 octombrie 2014, când mercurul din termometre a coborât la Soroca până la —12,7 grade Celsius. Cel mai cald a fost la 2 octombrie 1952, la Leova fiind înregistrate 33,6 grade.

În ceea ce privește precipitațiile, în octombrie de regulă acestea sunt sub formă de ploaie, dar nu este exclusă și posibilitatea ninsorilor. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în jumătatea a doua a lunii în curs ar pute să se depună chiar și un strat de zăpadă, însă acesta se va topi destul de repede. Cum s-a întâmplat de exemplu la mijlocul lunii octombrie 1976, la Camenca și Râbnița. Iar pe data de 22 octombrie 1947, la Briceni, grosimea stratului de zăpadă a atins 15 centimetri.

Fluxul de știri
0