În cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, care se desfășoară la Soci, Rusia, reporterul Sputnik Moldova Cezar Salagor a discutat cu Alexander Markovics, membru al "Institutului Suvorov" din Viena, Austria, în privința perspectivelor relațiilor internaționale. Iată o opinie de alternativă din Europa, oferită de Markovics:
Ce scopuri își propune asociația pe care o reprezentați și ce activități desfășoară în Austria?
Institutul Suvorov din Viena este o asociație de prietenie ruso-austriacă. În special, după apariția crizei din Ucraina, încercăm să combatem isteria și propaganda antirusească și să informăm corec cetățenii despre ceea ce se întâmplă în realitate. Noi, în Occident, am avut de suferit în urma acestei crize. În sectorul agricol, Austria este destul de dependentă de piața rusă, din acest motiv noi resimțim efectele acestei crize.
Totodată, Austria și Rusia au avut de-a lungul timpului o istorie comună, o istorie care nu este caracterizează prin conflicte, ci prin cooperare, dacă e să ne amintim de Sfânta Alianță din 1815, de exemplu. Evident, a fost si perioada mai dificilă din perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial. Dar noi, ca europeni, suntem interesați ca să avem relații de prietenie și pace între Austria și Rusia. Din acest motiv, este necesar să punem capăt acestei isterii antirusești care este răspândită în Occident.
În Austria, noi organizăm mese rotunde, lecții publice pe teme de geopolitică, privind situația politică din Asia Mijlocie, Rusia, Europa, și încercăm să avem și o înțelegere a acesteia din perspectiva Rusiei. De asemenea, avem nevoie în Occident de o alternativă pentru liberalism, capitalism și decadență. Din acest motiv, noi privim cu interes spre Rusia și urmărim ideile dezvoltate de filosoful Alexandr Dughin și a școlii neoeurasianismului.
Cum vedeți perspectivele dezvoltării relațiilor internaționale?
Asociația noastră pledează pentru o lume multipolară și aceștia sunt cele mai importatne noțiuni pe care le promovăm, în același timp vorbim de suveranitatea Europei care poate să coopereze cu Rusia și cred că aceasta este o cauză extraordinară pentru secolul 21, când europenii își redescoperă identitatea, regăsindu-se în valorile creștine, iar nu în consumism. În acest sistem în care există o mare spălare de creier, este important să ne redescoperim propria cultură și istoria. Mulți oameni din Europa și, în special, din Austria nu-și mai cunosc cultura, și atunci când nu-ți cunoști propria cultură și nu-ți mai iubești propriul popor este foarte dificil să manifești dragoste față de alte popoare și culturi.
În acest sens, este foarte important ca în dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre popoare la nivel global trebuie să vorbim de faptul că rușii sunt, de fapt, la fel ca noi, că și ei își doresc pace și stabilitate. Iar după căderea URSS-ului și revigorarea valorilor tradiționale, Rusia trebuie să joace un rol important pentru ca și Europa să-și redescopere identitatea, pentru ca noi să reîncepem să ne iubim din nou identitatea poporului nostru și identitatea religiei. Iată de ce dialogul între Austria și Rusia este foarte important și noi încercăm să accelerăm accest dialog prin intermediul Institutului nostru.
Republica Moldova oscilează între Est și Vest. Cum credeți, ce ar trebui să facă țara noastră pentru ca să reușească să-și păstreze identitatea și cum să ne construim viitorul. Aș vrea să vă rog să transmiteți un mesaj pentru cetățenii moldoveni. Consider că este foarte important ca experiența pe care o aveți ca țară membră a UE să fie cunoscută astăzi de cetățenii noștri.
Mesajul meu pentru Moldova este să nu facă aceeași greșeală pe care a făcut-o Austria, pierzându-și identitatea în schimbul unei himere a Occidentului. Deoarece capitalismul și consumismul nu sunt niște valori care i-ar face pe oameni fericiți, din contra, acestea ne distrug, pur și simplu. Iar soluția este să revenim la rădăcinile noastre și la valorile creștine. Noi, austriecii, moldovenii, rușii și alte popoare trebuie să cooperăm pentru a înceta acest conflict alimentat de SUA și să construim un viitor prosper bazat pe valorile tradiționale.
Vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.