Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, tot mai aproape de a avea un ministru al Apărării

© Sputnik / Miroslav Rotari / Министерство Обороны РМ
Министерство Обороны РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cabinetul de Miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată CC privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de președinte în cazul desemnării ministrului Apărării

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Guvernul a sesizat joi, 19 octombrie, Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al țării în cazul desemnării ministrului Apărării.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională l-a lăsat temporar pe șeful statului fără o atribuție

Cabinetul de Miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.

Astfel, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării. 

”Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a prim-ministrului”, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Reacția lui Igor Dodon la decizia CC: Alegerea mea este că nu voi ceda

„Avem o situație când intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat premierul Pavel Filip. 

La data de 12 septembrie, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte. Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului. Astfel, pe data de 19 septembrie, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.


Fluxul de știri
0