Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensionarii din Moldova vor fi concediați mai ușor de la locul de muncă

© Sputnik / Мирослав РотарьРабочее место
Рабочее место - Sputnik Moldova
Abonare
Un șir de completări și modificări la Codul Muncii al Republicii Moldova au fost adoptate de Parlament, noua lege va fi publicată în Monitorul Oficial

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Vineri, 20 octombrie, în Monitorul Oficial va fi publicată legea care aduce mai multe amendamente Codului Muncii. 

Potrivit noilor prevederi ale Codului Muncii, adoptate de deputații moldoveni, deținerea de către angajat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă ar putea fi temei de concediere pentru angajator. În același timp, persoanele ieșite la pensie vor putea fi angajate oficial pentru o perioadă determinată.

În total, deputații au modificat 36 de articole din Codul Muncii. Unele dintre ele reglementează obligațiile de bază ale salariatului de a informa îndată angajatorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: Pensionarii care lucrează, puși în fața dilemei – pensia sau salariul

Totodată, ținerea registrului de evidență al contractelor individuale de muncă a devenit opțională pentru angajator. De asemenea, angajatorul nu va avea obligația să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, iar concedierea salariatului membru de sindicat se va face cu consultarea prealabilă a organului sindical din unitate.

Alte prevederi reglementează concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, până acum acesta era până la 6 ani. 

Totodată, Codul Muncii a fost completat cu un articol nou care definește încălcarea gravă a obligațiilor de muncă. Acestea se referă la primirea și eliberarea de bunuri și mijloace bănești, fără perfectarea documentelor necesare, folosirea în scopuri personale a banilor, bunurilor aflate în gestiunea angajatorului, refuzul de a efectua examenul medical, atunci când acesta este obligatoriu, precum și cauzarea unui prejudiciu material ce depășește cinci salarii medii lunare pe economie.

Fluxul de știri
0