Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Renunțarea la Brexit și limitare a imigrației - propunere făcută Londrei

© AFP 2024 / JUSTIN TALLISThe sun rises behind The Elizabeth Tower, also known as 'Big Ben' on the day British Chancellor of the Exchequer George Osborne delivers his budget in London on March 16, 2016
The sun rises behind The Elizabeth Tower, also known as 'Big Ben' on the day British Chancellor of the Exchequer George Osborne delivers his budget in London on March 16, 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Printr-un raport al Institutului pentru Schimbare Globală, fostul premier laburist britanic, Tony Blair, face propuneri concrete, bazate pe cercetări, pentru renunțarea la Brexit

CHIȘINĂU, 11 sept — Sputnik. Una dintre cele mai importante personalități ale politicii britanice și europene ale ultimilor decenii, fostul premier laburist britanic, Tony Blair, promotorul deschiderii granițelor Regatului Unit, vine acum cu o soluție pe care o consideră singura valabilă în contextul actual.

Referendum în Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană - Sputnik Moldova
Brexit-ul - amânat pentru evitarea unui colaps economic

Adversar permanent al Brexitului, Blair este consecvent și propune ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, dar cu două condiții îndeplinite: prima, de ordin extern, comunitar — renegocierea criteriilor privind imigrația din UE; a doua, de ordin intern, eliminarea tuturor cauzelor care au dus la declanșarea Brexit.

Blair a prezentat soluția sa sub forma unui raport întocmit al institutului său — Institutul pentru Schimbare Globală — dar și în presă, scrie "The Independent"

În privința principalei condiții, migrația, Blair vine cu propuneri concrete, în primul rând asigurarea, prin înregistrarea la sosirea lor în Marea Britanie, penru ca autoritățile să aibă o evidență clară și să poată urmări dacă imigrantul a venit în căutare de muncă — iar în acest dacă există o ofertă concretă.

Deutsche Bank Gebäude in London - Sputnik Moldova
Directorul Deutsche Bank: Pregătiți-vă pentru "cel mai rău efect al Brexit-ului"

În caz contrar, imigranții nu vor avea acces la asistenţa socială — mai mult, nu vor avea dreptul să închirieze o locuinţă sau să deschidă un cont bancar, dar nici acces nici la sistemul public de sănătate — o propunere exterm de controversată.

Întrebat de presă despre schimbarea radicală a opticii sale, față de perioada 2004 când s-a produs o liberalizare extremă a accesului în Regat, Blair a explicat că atunci economia era înfloritoare și era nevoie de lucrători.

Propunerea lui Tony Blair a fost întâmpinată majoritar critic, chiar cu ostilitate, inclusiv din partea unor foști adversari ai Brexit. În opinia acestora, anularea Brexit este acum ceva tardiv, singura cale rămânând o negociere cât mai bună cu Uniunea Europeană. 

Fluxul de știri
0