Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoza meteo: În Moldova vine frigul. Ar putea veni și ninsorile?

© Sputnik / Евгений Биятов /  / Accesați arhiva multimediaЗаморозки
Заморозки - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Meteorologii din Moldova au anunțat că vremea se va răci considerabil în următoarea perioadă

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, deja săptămâna viitoare temperatura aerului va scădea în Moldova cu aproape 10 grade.

Dacă maximele termice sâmbătă vor atinge +20, +25 de grade Celsius, deja pe data de 24 octombrie în țară se vor înregistra ziua între +11 și +16 grade. Totodată, nocturnele vor oscila între +5 și +10 grade.

Precipitații nu sunt prognozate, doar luni ar putea fi înregistrate ploi neimportante cantitativ.

În luna octombrie, înghețurile sunt destul de frecvente în Moldova. De regulă, acestea se înregistrează deja în perioada 1-15 octombrie la suprafața solului, iar în atmosferă — între 12-26 octombrie.

În general, temperatura medie lunară a aerului în Moldova oscilează în această perioadă între 8 și 11 grade Celsius.

Lună octombrie a fost mai rece în anii 1946, 1951 și 1977. Atunci, valorile termice au oscilat între +4 grade la Briceni și +7,8 grade la Ceadâr-Lunga. Cel mai cald a fost în octombrie 1966 (Briceni, +12,5 grade) și în 1996 (Comrat, +15,1 grade).

Осень - Sputnik Moldova
Vom avea o toamnă cu anomalii: Cum va fi vremea în următoarele trei luni

Cea mai joasă temperatură a fost înregistrată însă la 26 octombrie 2014, când mercurul din termometre a coborât la Soroca până la —12,7 grade Celsius. Cel mai cald a fost la 2 octombrie 1952, la Leova fiind înregistrate 33,6 grade.

În ceea ce privește precipitațiile, în octombrie de regulă acestea sunt sub formă de ploaie, dar nu este exclusă și posibilitatea ninsorilor. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în jumătatea a doua a lunii în curs ar pute să se depună chiar și un strat de zăpadă, însă acesta se va topi destul de repede. Cum s-a întâmplat de exemplu la mijlocul lunii octombrie 1976, la Camenca și Râbnița. Iar pe data de 22 octombrie 1947, la Briceni, grosimea stratului de zăpadă a atins 15 centimetri.

Fluxul de știri
0