Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională pune punctul pe ”i„ în relația Igor Dodon-Guvern

© Sputnik / Мирослав Ротарьконституционный суд curtea constituțională
конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională va pronunța, marți, la ora 15:00, dispozitivul hotărârii de interpretare a articolului 98 alin. (6) din Constituția Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Magistrații de la Curtea Constituțională vor pronunța marți, 17 octombrie, dispozitivul hotărârii de interpretare a unor prevederi ale articolului 98 alin. (6) din Constituția Republicii Moldova. Sesizarea a fost depusă în septembrie de către Guvern.

Articolul 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova prevede că ”În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”. 

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul de la Chișinău riscă să rămână fără ministru al Apărării până în 2018

Executivul le solicită magistraților să explice care sunt acțiunile premierului și ale Parlamentului în cazul în care președintele țării refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. De asemenea, Guvernul îi întreabă pe membrii CC care este soluția pentru evitarea unui blocaj instituțional în cazul încălcării de către președintele țării a obligației constituționale de numire în funcție a unui ministru la propunerea repetată a premierului, conștientizând faptul că o eventuală suspendare din funcție a șefului statului nu este posibilă. 

Curtea va mai trebui să clarifice dacă în vederea asigurării securității naționale este posibilă intrarea în exercițiul funcției a persoanei desemnată repetat de premier în funcția de ministru al Apărării după expirarea termenului de 14 zile, în caz de neemitere de către președintele țării a decretului. 

Premierul Pavel Filip l-a înaintat, în septembrie, la funcția de ministru al Apărării pe actualul vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, Eugen Sturza. Candidatura acestuia a fost respinsă de președintele Igor Dodon.

Fluxul de știri
0