Ucraina, tupeu incredibil față de România - acuzații grave

© Photo : www.presidency.roKlaus Iohannis și Petro Poroșenko
Klaus Iohannis și Petro Poroșenko - Sputnik Moldova
Abonare
"Afirmaţiile agresive din partea unor reprezentanţi unguri şi români păreau a fi pretenţii ascunse, e incorect să recurgi la teme electorale pentru a deteriora relaţiile"

BUCUREȘTI, 16 oct — Sputnik, D.D. După imensul scandal provocat de modificările la Legea Educației, autoritățile ucrainiene au încercat să tempereze atacurile țărilor europene. Asfel, ucrainienii au solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneția, lăsând a se înțelege că vor urma decizia forului european.

Ulterior însă, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat în cadrul unei întâlniri la București cu membrii Comisiei pentru Comunităţile de Români din Afara Graniţelor Țării din cadrul Parlamentului României că nu poate garanta că Rada Supremă (Parlamentul de la Kiev) va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția!

Constantin Ungureanu și Dorin Lozovanu - Sputnik Moldova
Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS

Mai mult, potrivit unui comunicat remis agenției BucPress din Cernăuți de vicepreședintele Comisiei, Matei Adrian Dobrovie, ministrul Klimkin a susținut în fața parlamentarilor români că "textul Legii Educației este interpretat greșit și că în școlile cu predare în limbile minorităților naționale, materiile pot fi studiate în limbile UE".

Cu alte cuvinte, specialiștii din România, Ungaria, Polonia și Rusia se înșeală, numai ucrainienii au dreptate! Problema este că oficialul a recunoscut în Parlamentul de la București că "nu cunoaște atât de bine" situația minorității românești — pe cât o cunoaște pe a celei maghiare, pe care o dă ca un contraexemplu de necunoaștere a limbii oficiale, ucraineana.

Dar, ca o completare a atitudinii cel puțin ciudate a ministrului de Externe, deputatul ucrainean Irina Gheraşcenko, prim-vicepreşedinte al Radei Supreme şi membru în Delegaţia Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a făcut o declarație uluitoare:

"Afirmaţiile agresive venite din partea unor reprezentanţi ai delegaţiilor ungară şi română păreau a fi pretenţii teritoriale ascunse faţă de Ucraina", a spus Gheraşcenko, după consumarea dezbaterilor de la APCE.

Pe de altă parte, deputatul ucrainean acuză și caracterul electoral al "luptei pentru drepturile conaţionalilor în toate colţurile lumii".

"Retorica unor reprezentanţi ai delegaţiilor României şi Ungariei la APCE este de natură electorală şi vizează mobilizarea propriilor alegători, pentru a demonstra cetăţenilor din statele lor că luptă pentru drepturile conaţionalilor în toate colţurile lumii. Este incorect să recurgi la teme electorale interne pentru a deteriora relaţiile cu cei mai apropiaţi vecini" a menționat Irina Gheraşcenko, transmite Radio România.

Fluxul de știri
0