Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Cum Moldova își poate redobândi suveranitatea pierdută

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Jurnalistul și politicianul Iurie Roșca a difuzat pe pagina sa de Facebook o reflecție despre măsurile de recucerire a suveranității naționale, specificând că are în vedere „decolonizarea popoarelor înrobite de oligarhia financiară", și susține că procesul respectiv trebuie să aibă o anumită succesiune

CHIȘINĂU, 16 oct — Sputnik. Procesul de recăpătare a suveranității pierdute de către statele ce și-au pierdut-o ar trebui, în opinia lui Iurie Roșca, să aibă urmărească succesiv următoarele domenii: suveranitatea monetară, suveranitatea economică, suveranitatea juridică și suveranitatea politică.

Criză, bănci - Sputnik Moldova
Criza bancară - un instrument de eliminare a suveranităţii financiare?

Suveranitate monetară, în opinia jurnalistului, înseamnă recâștigarea de către puterea politică, adică de către stat, a dreptului de a emite moneda și de a exercita politicile monetare. Suveranitatea economică, potrivit lui, pornește de la renunțarea la liberul-schimb. Suveranitatea juridică trebuie recucerită începând cu revizuirea angajamentelor internaționale, care afectează interesele naționale, apoi să urmeze revizuirea legislației naționale în sensul unei vaste elaborări legislative ce ar permite decolonizarea economiei naționale. Recucerirea suveranității politice, susține Roșca, este rezultatul primelor trei acțiuni de resuveranizare.

În susținerea tezei sale, Iurie Roșca îi citează pe doi autori francezi: Valerie Bugault și Jean Remi. „Comercianții au căutat dintotdeauna — și adeseori au și reușit — să acapareze moneda, ceea ce le-a adus o îmbogățire nemeritată. Puterea politică uneori a căutat și a reușit să recapete controlul asupra faptului monetar", scriu cei doi autori, la care se face referire.

Парламент заседание 11.03.2016  Parlament ședință 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Dezbateri aprinse în Parlament despre suveranitate şi neutralitate

Potrivit lor, „în situația actuală controlul monetar se află totalmente în mâinile principalilor deținători ai puterii economice. Guvernele, ele însele reprezentante ale puterii economice, au abdicat de la suveranitatea lor monetară și, în consecință, de la suveranitatea politică. Astăzi a venit momentul crucial când această luptă urmează să fie reluată".

În concluzie Iurie Roșca notează că „atât timp cât vom lupta cu stafiile trecutului — URSS pentru unii, România interbelică pentru alții, extrapolate în mod artificial asupra Rusiei și a României de azi — postura de națiune perdantă ne este asigurată. O națiune își poate elabora o strategie de dăinuire în timp și de afirmare demnă în măsura în care își poate identifica dușmanul extern. Maxima "Cunoaște-ți dușmanul" rămâne în picioare, ca, de altfel, întotdeauna de-a lungul istoriei pentru orice colectivitate umană. Doar că diferența fundamentală față de trecut este că dușmanul comun al tuturor popoarelor nu este o țară. El poartă un caracter extrateritorial. Numele lui este plutocrația mondială, globaliștii, marea finanță internațională, această caracatiță planetară, care a transformat în popoare captive toată lumea și, în primul rând, poporul american. Iar noi, Republica Moldova, România, Rusia, țările UE și ceilalți, ne-am pomenit cu toții în aceeași postură ingrată și dezonorantă".

Fluxul de știri
0