Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată ce secrete ascunde o fotografie difuzată de Dodon

© Facebook / Igor DodonIgor Dodon și Vladimir Putin
Igor Dodon și Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Abonare
Prea puțini sunt oamenii care acordă atenția cuvenită unor detalii ce contează cu adevărat și prea mulți sunt cei care judecă realitățile pornind de la aparențe și bazându-se pe ceea ce au auzit de la alții

Igor Dodon acționează pentru a sparge gheața în relațiile moldo-ruse și a obține acces pe o piață care acceptă practic toată producția moldovenească. Este vorba de piața Federației Ruse.

Spre deosebire de Occident, care se simte amenințat de unele produse moldovenești (cum ar fi vinurile) și care, pe lângă toate, impune standarde cărora practic nu le putem face față, Rusia este o țară în care produsele alimentare fabricate în Moldova sunt familiare și se bucură de încredere.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon - Sputnik Moldova
Ceea ce vrea să facă Dodon în timpul apropiat pare incredibil - detalii

De când a devenit președinte, Dodon se află într-un proces continuu de negocieri cu Putin privind condițiile în care muncesc și fac afaceri moldovenii în Rusia. Unii cetățeni moldoveni prooccidentali „uită" că transferurile din Rusia constituie în fiecare an sume uriașe, fără de care Republica Moldova ar intra în colaps financiar.

În acest an, cantitățile de fructe și de legume exportate în Rusia, după redeschiderea pieței, au sporit de câteva ori. În 2017, pentru prima dată în ultimii ani, producătorilor moldoveni de fructe și legume le-a fost oferită posibilitatea de a-și vândă recolta pe piața rusă. În anii precedenți, exporturile în Occidentul în care ne tot integrăm de două decenii erau extrem de anevoioase și doar unii producători au reușit să livreze anumite cantități de produse conforme standardelor impuse.

Este foarte important și ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Aici, deși rămâne foarte complicată, situația nu mai este atât de tensionată ca în anii precedenți. Dodon a reușit să devină mai eficient în dialogul cu Moscova decât administrația de la Tiraspol; astăzi regimul separatist nu-și mai permit provocările anterioare, inclusiv din cauza schimbărilor din Ucraina, dar și datorită activismului diplomatic al președintelui Dodon pe direcția rusă și în pofida retoricii pro-NATO și uneori ostile a Chișinăului față de Moscova.

Un sector foarte important al industriei moldovenești, care ”geme” din cauza relațiilor deteriorate cu Rusia, este cel al producătorilor de conserve. Dodon a anunțat recent că problemele acestora sunt incluse pe agenda negocierilor cu Rusia. Dacă îi va reuși să redeschidă și pentru acest sector piața rusă, președintele se va putea lăuda că a salvat mii de locuri de muncă și că a reanimat încă o sursă de venituri importante în bugetul de stat.

La ora actuală, datorită pro-rusismului președintelui Dodon, Republica Moldova reușește o echilibristică geopolitică extrem de dificilă, dar și dea dreptul fascinantă — are de profitat atât din relația cu Occidentul, cât și din începutul restabilirii bunelor relații cu Federația Rusă. Cu toate neajunsurile evidente ale politicii moldovenești în ansamblul, această situație ilustrează cum, în linii mari, ar trebui să funcționeze diplomația moldovenească pentru ca independența și suveranitatea țării să fie asigurate, iar de pe urma activității tuturor instituțiilor de stat să aibă de câștigat și cetățeanul moldovean, dar și economia țării în ansamblul ei.

Fluxul de știri
0