Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ostalep: De ce Guvernul ia bani de la FMI dacă nu are de gând să-i întoarcă?

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Praporșcic și Valeriu Ostalep
Sergiu Praporșcic și Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul ministru adjunct de Externe Valeriu Ostalep spune că alocarea celei de-a doua tranșe, în valoare de 21,5 milioane de dolari, din creditul rambursabil al Fondului Monetar Internațional constituie nu un succes, așa cum susțin autoritățile, ci un insucces, un fapt de care guvernanților ar trebui să le fie rușine.
Ostalep: De ce Guvernul ia bani de la FMI dacă nu are de gând să-i întoarcă?

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, Valeriu Ostalep, spune că creditul acordat de FMI presupune nu doar returnarea lui și a dobânzii, dar "și o sumedenie de condiții, care prevăd reducerea cheltuielilor pentru domeniul social, reducerea investițiilor în Educație, reducerea investițiilor care duc la dezvoltarea Republicii Moldova".

"Dacă încercăm să vedem cum am ajuns noi la viața de astăzi, la situația în care ne aflăm, trebuie să ne întoarcem la mijlocul anilor '90 ai secolului trecut. Atunci am început să reducem investițiile în învățământ, să închidem școlile profesionale, să reducem finanțarea sănătății și toate acestea la recomandarea experților Fondului Monetar și a altor instituții. Și iată care este rezultatul", a afirmat Valeriu Ostalep în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova.

El mai afirmă că este absurd faptul că guvernanții se laudă că li se dă bani cu împrumut.

"Imaginați-vă că dvs. vă lăudați că cineva vă dă bani cu împrumut. Vă imaginați la ce dezastru ați ajuns, ce s-a ales din viața dvs. personală dacă ați ajunsă să vă lăudați cu acest fapt. E vorba de o degradare morală, personală. Așa e și cu statul nostru", a declarat Ostalep.

El spune că Guvernul lui Pavel Filip nu are dreptul moral să împrumute acești bani pentru că deja după alegerile parlamentare din anul 2018 vom avea alt cabinet de miniștri. Respectiv nu această echipă guvernamentală va returna banii.

"De ce Guvernul împrumută bani pe care nu are de gând să-i întoarcă? Este foarte ușor să conduci așa: iei bani cu împrumut, știi că nu tu ai să întorci banii și faci ce vrei, fără nicio responsabilitate", a mai declarat fostul ministru adjunct de Externe Valeriu Ostalep.

Amintim că Guvernul de la Chișinău și FMI au semnat un acord de asistență financiară rambursabilă în data de 7 noiembrie 2016. Astfel, Republica Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 179 de milioane de dolari, prima tranșă în mărime de 35 milioane de dolari fiind alocată imediat după semnarea documentului. Iar recent FMI a decis să acorde cea de-a doua tranșă, în valoare de 21,5 milioane de dolari.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0