Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Date înfricoșătoare: Moldovenii încep să consume alcool de la vârsta de 11 ani

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaБармен разливает напитки
Бармен разливает напитки - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova se află printre lideri la capitolul consum de băuturi alcoolice: fiecare al zecelea adolescent din țară începe să bea tărie de la vârsta de 11 ani, ba chiar și mai devreme.

CHIȘINĂU, 13 oct — Sputnik. Cifre care fac să te cutremuri: în Moldova consumatorul de băuturi alcoolice "întinerește", a declarat joi, la ședința Parlamentului, deputatul socialist Vladimir Odnostalko.

Potrivit acestuia, țara noastră se numără printre lideri la capitolul consum de alcool. Anual, la fiecare locuitor care a depășit vârsta de 15 ani, revin câte 18,2 litri de alcool. Un european consumă în medie 12,8 litri de băuturi spirtoase pe an, iar în plan global — 6,3 litri anual.

Витрина с алкогольной продукцией в супермаркете - Sputnik Moldova
Societate
De ce este periculos alcoolul pentru tinerii de până la 21 de ani

Conform statisticii, 30% din decesele în rândurile tinerilor din Moldova sunt cauzate de consumul alcoolui. Fiecare al zecelea adolescent din țară începe să consume băuturi alcoolice de la 11 ani, ba chiar și mai devreme. Studiul a demonstrat că fiecare al zecelea copil de 11 ani și fiecare al patrulea elev de 13 ani a recunoscut că i s-a întâmplat să ajungă în starea de ebrietate alcoolică.

„În Moldova tinerii consumă, cel mai mult, bere. La ora actuală vârsta împătimiților de bere devine tot mai mică. Toată lumea observă urmările acestui fenomen. Cel mai mare pericol, desigur, îl prezintă băuturile alcoolice tari", a spus Odnostalko, specificând totodată că în Moldova tinerii încep să consume bere de la vârsta de 15 ani.

Deputații socialiști au propus să fie majorată vârsta la care tinerii au voie să cumpere băuturi alcoolice de la 18 la 21 de ani.

Fluxul de știri
0