Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce este periculos alcoolul pentru tinerii de până la 21 de ani

© RIA Novosti / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaВитрина с алкогольной продукцией в супермаркете
Витрина с алкогольной продукцией в супермаркете - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Anterior inițiativa cu privire la introducerea cenzului de vârstă la comercializarea băuturilor alcoolice a fost înaintată la ședința consiliului de coordonare a Programului național privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Oficial, la Dispensarul Republican de Narcologie din Moldova nu este înregistrat niciun adolescent diagnosticat cu alcoolism. Totuși, potrivit medicului narcolog-psiholog Lilia Fiodorova, situația este alarmantă, deoarece în majoritatea familiilor de moldoveni s-a creat o atitudine tolerantă față de băuturile spirtoase.

„Uneori, rudele și apropiații nu reacționează adecvat atunci când copilul consumă bere. Atitudinea față de această băutură este extrem de tolerantă. Este răspândită părerea precum că berea nu reprezintă o băutură alcoolică. Însă noi trebuie să conștientizăm că anume berea este cea care deschie porțile spre lumea „marelui alcool", a declarat Fiodorova în comentariul său pentru Sputnik Moldova.

Ziua Vinului Orhei День Вина в Оргеев - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Aproape 50 de mii de persoane din Moldova suferă de alcoolism cronic

Potrivit specialistului, în Moldova familiarizarea cu băuturile spirtoase începe de la o vârstă timpurie. Unii pacienți-alcoolici recunosc că au gustat pentru prima dată astfel de băuturi deja la vârsta de 6 — 7 ani. Fiodorova menționează că un copil care a gustat berea la 12 — 13 ani, devine ulterior un consumator permanent al acestei băuturi.

„Trebuie să conştientizăm adevărul că fiecare sticlă de bere (de 0,5 l) conține 50 g de votcă. Totodată, tinerii cumpără berea din magazin în recipiente a câte 2 — 3 litri",  atenționează narcologul.

Aceasta consideră că introducerea restricției la vânzarea băuturilor alcoolice către persoanele care nu au atins vârsta de 21 de ani va contribui ulterior la evitarea dependenței de alcool.

„Anume până la vârsta de 21 — 25 de ani omul este în creștere, se dezvoltă, capătă noi deprinderi, iar organismul îşi formează anumite forme de protecție. Noi încercăm să protejăm această perioadă din viață de pericolul alcoolului. La vârsta de 18 ani omul încă nu s-a maturizat într-atât încât să-și poată asuma răspunderea", a conchis Fiodorova.

În prezent, în Moldova sunt înregistrate aproximativ 47 de mii de persoane care suferă de alcoolism. Cheltuielile sociale ce țin de consumul de alcool constituie circa 1% din PIB.

Fluxul de știri
0