Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lupta pentru viitorul Parlament în Moldova va fi una dură și importantă

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Unul din liderii coaliției de guvernare din Republica Moldova a declarat vineri că lupta pentru viitorul Parlament, care se va da în toamna lui 2018, va fi una dură și importantă

CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Campania electorală pentru alegerile parlamentare ordinare ce urmează să se desfășoare în Republica Moldova în toamna anului viitor va fi una dură. Cel puțin așa susține președintele Parlamentului, Andrian Candu, vicepreședintele Partidului Democrat. 

”Lupta va fi una dură și importantă în tot ceea ce înseamnă campanie electorală”, a declarat Candu după ședința comună a Parlamentului și Guvernului, care s-a desfășurat vineri, 13 octombrie.

Din 2018, alegerile parlamentare vor avea loc în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională sunt aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

PDM sediu ПДМ офис - Sputnik Moldova
Politică
Partidul Democrat a anunțat cu cine va face alianțe după alegerile din 2018

Candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripția uninominală se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi.

O noutate mai este și faptul că deputații vor putea fi retrași din funcție în cazul în care aceștia nu respectă interesele comunității din circumscripție, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Se vor reduce și termenele de confirmare și validare a alegerilor. Comisia Electorală Centrală, în termen de 24 de ore de la totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale listele deputaților aleși. De asemenea, Curtea Constituțională va examina și valida rezultatele scrutinului în 5 zile și nu în 10 zile cum era anterior.

Până la 30 noiembrie 2017, o comisie specială urmează să formeze cele 51 de circumscripții uninominale.

Fluxul de știri
0