Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon se pronunță împotriva schimbării denumirii limbii în Constituție

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон / Preşedintele Igor Dodon
Президент Игорь Додон / Preşedintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Limba de stat în Republica Moldova este moldoveneasca. Așa a fost, este și va fi, a declarat Igor Dodon, dând o replică deputaților PLDM care au venit cu inițiativa de amendare a Constituției.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Vineri președintele Igor Dodon a declarat pentru Sputnik Moldova că nu va bloca inițiativa privind schimbarea denumirii limbii în Constituție din "moldovenească" în "română".

"Nu este exclus că vor demara această procedură. Socialiștii și președintele o resping categoric. Voi bloca inițiativa de schimbare a denumirii limbii", a declarat Dodon.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Молдовы И. Додоном - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon l-a asigurat pe Putin că nu va promulga nici o lege antirusească

El a menționat că membrii Curții Constituționale au la dispoziție șase luni pentru a se pronunța asupra inițiativei de amendare a Legii Supreme. După care, proiectul de lege constituțională este transmis Parlamentului.

"Sper că nu vor exista 67 de voturi. Dar dacă vor fi, atunci eu nu voi promulga. Limba de stat este moldovenească. Așa a fost, este și va fi", a declarat Dodon.

Amintim acum o lună, deputații PLDM au anunţat că elaborează un proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituţie, propunând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine" cu sintagma „limba română".

În nota informativă a proiectului autorii precizează că la baza elaborării documentului s-a aflat Hotărârea Curţii Constituţionale din decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independentă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează".

Fluxul de știri
0