Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a stabilit un alt termen în care vor fi majorate pensiile - detalii

© Sputnik / Evgheni PanasencoПравительство Рекспублики Молдова
Правительство Рекспублики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a decis să majoreze pensiile pentru cei peste 65 de mii de beneficiari înainte de termenul stabilit

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Astăzi Cabinetul de Miniștri a aprobat implimentarea anticipată a următoarei etape de majorare a pensiilor pentru limită de vârstă şi a celor de dizabilitate. Astfel, peste 65 de mii de persoane urmează să primească o pensie majorată începând cu 1 noiembrie 2017, dar nu cu 1 aprilie 2018, cum a fost stabilit anterior.

Potrivit premierului Pavel Filip, această majorare este efectul implementării reformei sistemului de pensii.

„Atunci când lucrurile merg mai bine decât planificam, atunci venim cu aceste majorări înainte de termen", a spus Pavel Filip la începutul ședinței de Guvern.

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
După majorarea vârstei de pensionare, bărbații, practic, nu vor primi pensii

Totodată, el consideră că, dacă ritmul încasărilor la buget se va menține, vor fi operate și alte majorări înainte de termen.

Majorarea pensiilor va fi în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană. Astfel, pentru 58 de mii 479 de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă, aceasta va spori în medie cu 255 de lei, cu 17,6 la sută peste nivelul pensiei medii curente. De asemenea, pentru 6 mii 399 de beneficiari de pensii de dizabilitate, majorarea va constitui în medie 274 de lei, cu 28,6 la sută mai mult față de pensia medie a acestora.

Cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului constituie 33,6 milioane de lei, bani acumulați în urma creșterii veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.

Fluxul de știri
0