Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

După majorarea vârstei de pensionare, bărbații, practic, nu vor primi pensii

© Sputnik / Rodion ProcaValeriu Sainsus
Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Abonare
Statul Republica Moldova nu plătește pensii, ci indemnizații de sărăcie, de această părere este demograful Valeriu Sainsus, care a participat la o emisiune moderată în studioul Sputnik Moldova
După majorarea vârstei de pensionare, bărbații, practic, nu vor primi pensii

Valeriu Sainsus spune că majorarea vârstei de pensionare în Republica Moldova a adus mari discriminări.

"Este nedrept ca vârsta de pensionare să fie mai mare decât speranța de viață a populației", spune demograful.

Și tot el exemplifică: În Republica Moldova speranța de viață a bărbaților este sub 70 de ani, în timp ce vârsta de pensionare a lor a fost majorată la 65 de ani. În aceste condiții, unii bărbați, după ce au contribuit o viață întreagă la fondul de pensionare, vor beneficia de pensii doar vreo doi ani până a deceda. Și asta în condițiile în care, în mod normal, speranța de viață după pensionare trebuie să fie nu mai mică de 12-15 ani. Adică, bărbații ar trebuie să primească pensia timp de 12-15 ani, nu de 2-3 ani.

Valeriu Sainsus a mai precizat că Recensământul 2014 arată că populația productivă este mul mai mică decât în 2004.

"Moldova nu mai este o țară care poarte exporta oameni. Populația de vârstă aptă de muncă s-a minimalizat. S-a diminuat și populația capabilă să se reproducă", afirmă demograful.

Și, mai precizează Valeriu Sainsus, din cauza acestor probleme este compromisă dezvoltarea economică a țării.

"20 la sută din populația Republicii Moldova este de vârstă prepensionară, iar majoritatea populației care are un potențial mare de muncă, cei care au vârsta de 30-40 de ani, s-a redus foarte mult", spune demograful.

"Colapsul demografic compromite dezvoltarea economică a țării. Atâta timp cât țara este în diminuare, iar noi nu avem șanse să ne completăm aceste resurse umane, este un mesaj alarmant pentru guvernanți", a menționat expertul.

Potrivit Recensământului 2014, în țară s-a redus numărul populației apte de muncă (16 — 61 de ani). Dacă în anul 2004 această categorie constituia 63,9%, în anul 2014 indicele respectiv a coborât până la 63,1% din numărul total al populației. Totodată, a crescut de la 14,8% până la 18,5% numărul celor cu vârsta de peste 61 de ani, iar numărul celor de până la 16 ani s-a redus de la 23% la 18,4%.

Valeriu Sainsus, care este doctor în științe demografice și conferențiar universitar la Academia de Studii Economice.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0