Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Teodorescu: Americanii au încercat să-i salveze pe soții Ceaușescu la Revoluție

© AFP 2024 / GERARD FOUETNicolae Ceaucescu
Nicolae Ceaucescu - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Pacepa nu a avut nicio relație cu KGB și este decedat de mult timp. Americanii au încercat să salveze viața cuplului Ceaușescu în decembrie 1989, afirmă fostul șef al contraspionajului român, Filip Teodorescu

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik. Fostul șef-adjunct al Departamentului de Informații Externe al României, Ion Mihai Pacepa, este mort demult, a declarat într-o emisiune de la Antena 3, Filip Teodorescu, fostul șef al contraspionajului român. Acesta a mai adăugat că ultimul interviu cu Pacepa este un fals, pentru că vocea celui intervievat nu aparține fugarului.

Printre motivele trădării lui Pacepa, Teodorescu dezvăluie eșuarea tentativelor de a deveni șeful contraspionajului la indicația americanilor, dar și relațiile proaste cu soția.

Fostul șef al spionilor români a negat orice teorie potrivit căreia Pacepa ar fi fost racolat de KGB.

"Nu era racolat de niciun KGB. Aia e o legendă care se lansează de obicei și s-a pornit de la o chestiune relativă", a declarat Teodorescu, adăugând că această ipoteză ar avea rădăcini într-o presupusă relație pe care ar fi avut-o tatăl său vitreg cu URSS înaintea celui de-Al Doilea Război și după.

Tot el a confirmat zvonurile potrivit cărora în decembrie 1989, un avion american, a aterizat la București pentru a-i prelua pe fiica lui Pacepa și prima soție a lui Valentin Ceaușescu, Dana Borilă, împreună cu fiul său și Mircea Receanu, fost diplomat român, învinuit și condamnat pentru trădare de patrie, după ce a fost recrutat de serviciile secrete americane.

Президент Социалистической Республики Румыния Николае Чаушеску. - Sputnik Moldova
Lovitură pentru justiție și demnitari: Redeschiderea dosarului Ceaușescu

Același Teodorescu afirmă că americanii intenționau să-i preia cu avionul și pe soții Ceaușescu.

"Ce am aflat eu și anterior, căci eram și eu poprit la Timișoara de făptuitorii „revoluției vesele", că era pregătit să-i preia și pe Ceaușești", a declarat fostul șef al contraspionajului, referindu-se la informațiile care circulau prin mediul său.

Preocuparea SUA pentru soarta lui Ceaușescu s-ar datora colaborării președintelui comunist cu Washingtonul de-a lungul anilor, dar și informațiilor pe care le deținea.

Fluxul de știri
0