Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O fetiță de 4 ani din Dubăsari a murit din cauza medicilor

© Fotolia / fasphotographicКонфликт в семье
Конфликт в семье - Sputnik Moldova
Abonare
Cinci medici din Moldova riscă până la 3 ani de închisoare pentru malpraxis, soldat cu decesul unei fetițe de patru anișori

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Cinci medici vor compărea pe banca acuzaţilor pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldate cu decesul unui copil de patru anișori.  

Este vorba despre un medic din cadrul Oficiului Medicilor de Familie din satul Pârâta, raionul Dubăsari, un medic din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari, un medic anesteziolog – reanimatolog de gardă al Spitalului raional Criuleni, şeful Secţiei Boli Infecţioase și şeful Secţiei Reanimare din cadrul Spitalului raional Criuleni.

”Din cauza nerespectării, din neglijenţă, de către medicul de familie, iar ulterior şi de către ceilalţi medici, a regulilor de acordare a asistenţei medicale unei fetiţe de 4 ani, care se afla în stare extrem de gravă, micuţa a decedat”, constată procurorii.

Профессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Trei medici din Moldova au fost condamnaţi la închisoare pentru malpraxis

Pe 31 iulie 2014, mama minorei a solicitat ajutorul medicilor. Copila avea febră şi dureri. Potrivit procurorilor, medicii au examinat pacientul superficial și l-au diagnosticat incorect cu „amigdalită catarală”, fără a spitaliza copilul. Peste 2 zile, după ce fetiţa fusese, totuşi, internată în spital, medicii i-au prescris tratament greşit, aceasta decedând pe 2 august 2014 în spital. 

Procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea expertizelor medico-legale, care au confirmat culpa medicilor în acest caz.

Expertizele au concluzionat că moartea copilului a survenit în rezultatul infecţiei cu rotavirus, manifestată prin gastroenterocolită acute cu deshidratare şi dezvoltare ulterioară a meningitei, miocarditei, pneumoniei intersiţioale, hepatitei microfocale, complicată cu şocul toxico-infecţios. De asemenea, din raportul de expertiză mai reiese că, în cazul în care, imediat după spitalizare, copilul ar fi beneficiat de un consult oportun al serviciului AVIASAN, şansele de supravieţuire a acesteia ar fi fost mult mai mari. 

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, medicii riscă închisoare de până la 3 ani cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Fluxul de știri
0