Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Detalii privind întâlnirea Putin – Dodon: Ce chestiuni vor fi abordate

© Facebook / Dodon IgorВладимир Путин и Игорь Додон
Владимир Путин и Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea marți o întâlnire bilaterală cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik. Consilierul președintelui Rusiei, Iuri Ușakov, a dezvăluit detaliile privind discuțiile care urmează să aibă loc între Vladimir Putin și Igor Dodon. Întrevederea va avea loc în ajunul ședințelor Consiliului Șefilor de State CSI și Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. Președintele Republicii Moldova este invitat la ședința Consiliului Economic în calitate de oaspete, menționează RIA Novosti.

Problemele reglementării

Putin și Dodon vor discuta chestiuni privind starea și perspectivele colaborării bilaterale, punând accentul pe sfera comercial-economică, dar și problematica reglementării diferendului transnistrean.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Молдовы И. Додоном - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: La Soci vor fi luate decizii de importanță majoră pentru Moldova

Consilierul președintelui rus a amintit că, în ceea ce privește reglementarea transnistreană, Rusia pledează consecvent pentru obținerea unui compromis între Chișinău și Tiraspol, realizat în cadrul negocierilor de la egal la egal, bazate pe normele și principiile dreptului internațional. Potrivit acestuia, trebuie continuată activitatea în vederea creării unei atmosfere de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

Referindu-se la relațiile bilaterale, Ușakov a menționat că în anul 2016 Rusia a pierdut statutul de partener comercial principal al Republicii Moldova. Conform datelor pe anul trecut, schimbul de mărfuri s-a redus cu 5%, ajungând la 1,16 miliarde de dolari, iar în lunile ianuarie — iulie curent a constituit 604 milioane de dolari.

„La rugămintea partenerilor săi, Rusia a ridicat restricțiile la importul producției moldovenești. Ca urmare, în ianuarie — iulie importurile din Moldova au crescut cu 62%, ajungând la 163 de milioane de dolari. Totodată, livrările de materie primă agricolă și produse alimentare au sporit de peste două ori", a specificat Ușakov.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Молдовы И. Додоном - Sputnik Moldova
Dodon a făcut un anunț important pentru agricultori: Iată ce va discuta cu Putin

De altfel, însuși Dodon afirma anterior că intenționează să discute cu Putin problema anulării taxelor vamale la mai multe legume și fructe moldovenești.

Ceva mai devreme, președintele Republicii Moldova a declarat că a crescut considerabil volumul exportului de fructe și legume în Federația Rusă. Astfel, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor, din cele 9,3 mii de tone de fructe exportate de Moldova în 2017, în perioada ianuarie — iulie, 8,8 mii tone au revenit țărilor CSI, din care 8,18 mii de tone au fost expediate în Rusia. De menționat că în 2016 Moldova a exportat în total în Rusia doar 981 de tone de legume.

O altă sferă importantă de colaborare între cele două țări este energetica. Compania rusă „Gazprom" deține 50% din acțiunile companiei „Moldovagaz" și, totodată, realizează tranzitarea gazelor naturale în Europa.

În Transnistria funcționează Centrala Hidroelectrică Moldovenească care face parte din compania „Iter RAO ES" și care acoperă până la 70 la sută din necesitățile de energie electrică ale Moldovei.

Fluxul de știri
0