Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Republica Moldova revin 5 psihiatri la 100 de mii de populație

© Fotolia / VILeviБольничный коридор
Больничный коридор - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova locuiesc circa 60 de mii persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa 28 mii au grad de dizabilitate

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Pe 10 octombrie, este marcată Ziua mondială a sănătății mintale, scopul căreia este de a atrage atenție asupra problemelor de sănătate mintală și a consolida eforturile de susținere a acestei cauze în întreaga lume.

În acest an, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit sănătatea mintală la locul de lucru ca tematică globală a evenimentului. Este demonstrat faptul că angajatorii care creează și mențin un mediu de lucru pozitiv pentru confortul psihologic al salariaților, câștigă în productivitate și loialitatea membrilor echipei. Pe de altă parte, un mediu de lucru nefavorabil poate provoca probleme de sănătate fizică și mintală, consum dăunător de alcool și alte substanțe, absenteism și scădere a productivității în muncă.

Morgă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova expertiza psihiatrică se va face și la morgă

Există o serie de probleme de sănătate mintală ce pot surveni într-un mediu de lucru deficient:

• Sindromul de ardere profesională: o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională.

• Depresia și anxietatea produc la nivel global un trilion de dolari americani în costuri legate de productivitatea muncii.

• Hărțuirea și brutalizarea la locul de muncă sunt probleme raportate frecvent, cu impact major asupra sănătății mintale a angajaților.

Studiile Organizației Mondiale a Sănătății spun că lipsa unui loc de lucru și în special șomajul de lungă durată pot avea impact negativ asupra sănătății mintale.  

În Republica Moldova:

• Locuiesc circa 60 de mii persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa 28 mii au grad de dizabilitate.

• Se înregistrează o rată a incidenţei de circa 15 mii de persoane pe an şi o prevalenţă totală de circa 100 mii.

• Tulburările mintale cuprind până la 25 la sută din fondurile serviciilor sociale și de pensii în Republica Moldova.

• Avem 182 medici psihiatri, adică 5 psihiatri la 100 mii populaţie.

• În întreaga țară, funcționează 36 Centre Comunitare de Sănătate Mintală.

Fluxul de știri
0