Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Așteptări și realitate: Când va coborî dolarul sub 17 lei

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaОтделение Сбербанка в Казани. Dolari
Отделение Сбербанка в Казани. Dolari - Sputnik Moldova
Abonare
Dolarul continuă să cedeze în fața leului moldovenesc. Ce surprize ar putea să ne mai aducă valuta americană?

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik. Continuă tendința de depreciere a dolarului față de leul moldovenesc.

De la începutul anului, moneda națională s-a apreciat cu peste doi lei față de dolarul american. Dacă în primele luni ale anului curent cursul dolarului varia în limitele a 20 de lei, la ora actuală acesta oscilează în jurul a 17,5 lei.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Ce a cauzat aprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul şi euro

Ce surprize ar putea să ne mai ofere dolarul american și ar putea oare să coste această valută mai puțin de 17 lei? Expertul în economie Viorel Gârbu a răspuns la aceste întrebări într-un comentariu pentru Sputnik.

Potrivit specialistului, nu este cazul să vorbim în termeni pozitivi despre aprecierea leului moldovenesc. Dacă dolarul va continua să se deprecieze, acest fapt s-ar putea solda pentru Moldova cu o criză economică. La întrebarea dacă ar putea coborî dolarul sub 17 lei, economistul nu a răspuns atât de categoric.

„Este posibil orice, dar sper ca acest lucru să nu se întâmple. Aprecierea leului moldovenesc înseamnă probleme și pierderi pentru mediul de afaceri, mai ales pentru exportatori", a spus Gârbu.

Monete și bancnote - Sputnik Moldova
Societate
Avem nevoie sau nu de monedele de 1 leu și 2 lei? Ce spune expertul

Expertul a atenționat asupra politicii monetare severe promovată de Banca Națională a țării.

„Această politică nu permite acordarea noilor credite, ceea ce înseamnă pentru oamenii de afaceri mai puțini bani și mai puține posibilități de a dezvolta domeniul de producere. În consecință, valuta este tot mai puțină, iar cursul leului crește", a explicat economistul.

Potrivit acestuia, în anul curent Banca Națională a cumpărat de pe piață destul de multă valută.

Când va ajunge dolarul la 15-16 lei și în ce valută să pe păstrăm economiile?>>>

„Datorită faptului că Banca Națională cumpără valută, cursul leului moldovenesc nu crește atât de repede față de valutele de bază", a conchis Gârbu.

Fluxul de știri
0