Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Copaci a explicat cum sunt aprobate tarifele pentru apă

© Sputnik / Miroslav RotariRobinet Apă-Canal Chișinău
Robinet Apă-Canal Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, a explicat de ce aprobarea noilor tarife pentru apeduct în Capitală durează atât de mult.

CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Aprobarea noilor tarife la apă durează dat fiind că acest calcul depinde de întreprinderile care prestează aceste servicii către populație, a declarat, miercuri, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe.

Burdila Ion (în centru) și Veronica Herța - Sputnik Moldova
Confirmat: Apa Canal și-a luat un fițos aparat de cafea pe banii consumatorilor

Copaci a precizat că pentru aprobarea tarifelor la apă și serviciile de canalizare ANRE dispune de o metodologie foarte bună care include astfel de componente tarifare precum cheltuielile directe și indirecte, salariile și altele.

Potrivit lui Copaci, întreprinderile municipale au director, contabil, economist, însă, cu părere de rău, nu dispun de o evidență contabilă corectă privind componentele tarifare, de aceea procesul de aprobare a tarifelor durează atât de mult. Atât timp cât întreprinderile municipale nu vor prezenta detaliat toate componentele tarifare, ANRE nu poate aplica metodologia respectivă și nici aproba tarifele.

str. A. Corobceanu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
”Apă-Canal” spală străzile Chișinăului pe banii cetățenilor

Doar cu o singură întreprindere — „Apă-Canal Chișinău" — ANRE a lucrat o jumătate de an până ce i-au fost prezentate toate documentele necesare.

„În raioane situația este și mai complicată. Reținerea aprobării tarifelor nu depinde de noi. Noi doar cerem toate documentele necesare", a spus Copaci.

Consiliul administrativ al ANRE a aprobat în luna mai modificarea tarifelor la serviciile de alimentare cu apă și canalizare prestate de „Apă-Canal Ungheni" și „Apă-Canal Chișinău".

Decizia a intrat în vigoare o săptămână mai târziu. Astfel, la ora actuală, tarifele „Apă-Canal Ungheni" pentru consumatorii casnici constituie 13,40 lei pentru un metru cub de apă potabilă și 7,07 lei pentru canalizare, iar pentru persoanele juridice — 22,15 lei și, respectiv, 16,32 lei pentru un metru cub.

Жилой дом - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Locuitorii orașului Chișinău vor plăti mai mult pentru serviciile comunale

Tarifele la serviciile prestate de către „Apă-Canal Chișinău" pentru consumatorii casnici au crescut până la 8,65 lei pentru un metru cub de apă potabilă și 2,04 lei pentru canalizare, iar pentru persoanele juridice — 13,29 lei și, respectiv, 11,17 lei pentru un metru cub. Adică tariful general pentru consumatorii casnici la Chișinău a crescut de la 9,19 lei până la 10,69 lei, iar pentru persoanele juridice — de la 22,96 până la 24,46 lei.

 

 

Fluxul de știri
0