CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. Banca Mondială (BM) estimează pentru Republica Moldova, în 2017, o creștere a economiei cu 3,5% datorită creșterii consumului privat și recoltei bune. Potrivit prognozelor BM, consolidarea creșterii pe termen mediu va depinde de restructurarea sectorului financiar și energetic și de eficiența finanțelor publice.
”Odată cu apropierea alegerilor, evitarea tergiversărilor în implementarea reformelor pentru o guvernanță mai bună va permite Moldovei să profite de avantajele unei creșteri solide”, susțin experții BM.
Creșterea economică, potrivit perspectivelor pe termen mediu, va fi susținută de o recoltă bună și un consum privat puternic pe fundalul transferurilor de peste hotare mai mari și creșterilor salariale din sectorul privat și public. În pofida evoluției favorabile a exporturilor, având la bază expansiunea semnificativă a importurilor, contribuția comerțului net la creșterea PIB va rămâne negativă.
În 2017, pe fundalul unei asistențe externe mai mici din partea UE, deficitul fiscal este prognozat să rămână sub nivelul planificat de 3 la sută din PIB.
”Anticipăm că creșterea puternică a veniturilor publice vor compensa evoluția cheltuielilor publice. În cazul în care se va materializa sprijinul internațional suplimentar, ne așteptăm la o creștere mai accentuată a investițiilor publice”, susțin experții.
Creșterea reală a transferurilor publice și redresarea observată a transferurilor de peste hotare vor contribui la susținerea creșterii pe termen mediu. BM prognozează o creștere a PIB-ul real de 3,8 la sută în 2018 și de 3,6 la sută în 2019.
Paralel, odată cu scăderea asistenței financiare din partea comunității internaționale, se așteaptă ca deficitul fiscal să crească, dar să rămână sub 2,5 la sută din PIB. Pe măsură ce consumul și importurile se consolidează, BM anticipează ca deficitul de cont curent să crească treptat, dar să rămână sub media istorică datorită revitalizării influxurilor financiare externe.
”Considerăm că rata medie a inflației va rămâne în coridorul de țintă. În acest context, sprijinită de creșterea continuă a salariilor reale, transferurilor de peste hotare și transferurilor publice, estimăm că rata sărăciei măsurată conform ratei de 5,5 dolari pe zi la Paritatea Puterii de Cumpărare va scădea cu 3,2 p.p. în perioada 2016-2019”, prognozează experți BM.
Totodată, cele mai însemnate riscuri la scenariul de bază al prognozei derivă din încetinirea implementării reformelor necesare pentru sustenabilitatea creșterii economice, inclusiv reforme ce țin de restructurarea sistemului financiar și energetic, dar și eficiența finanțelor publice. Statul de drept slab și diverse interese ar putea în continuare stopa procesul de reformă.