Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Abuzul sexual asupra minorilor, protejat de unii funcționari din Moldova

© Photo : Curaj TVMinoră violată la Edineț de 5 indivizi
Minoră violată la Edineț de 5 indivizi - Sputnik Moldova
Abonare
Problema abuzului sexual al minorilor în Republica Moldova este foarte gravă, aceasta poate afecta nu numai viața copiilor, dar și viitorul țării noastre

CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. Abuzul sexual asupra minorilor este o problemă foarte gravă cu care se confruntă Republica Moldova și despre care se discută foarte puțin. Instituțiile statului nu se ocupă în modul cuvenit de această chestiune, iar unii funcționari închid ochii la aceste abuzuri, sau chiar sunt implicați în astfel de infracțiuni.

Aceste concluzii au fost formulate în cadrul dezbaterilor organizate miercuri, 4 octombrie, de Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media cu genericul: ”Cazurile de abuz sexual al minorilor, identificate în instituțiile de învățământ din Republica Moldova”. 

Violență - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Directorul unei școli din Chișinău, suspectat că vindea copiii din gimnaziu

”Presupun că în Republica Moldova sunt oameni cu funcții care închid ochii la aceste abuzuri, sau chiar ei sunt implicați. Cred că toți suntem vinovați că ne-a scăpat această problemă care este foarte gravă. Copiii sunt Republica Moldova de mâine”, a declarat deputatul Dumitru Diacov.

”Presupuneam că există multe probleme, dar ne convingem că acestea sunt multe. Din relatările din cadrul comisiei reiese că și instituțiile statului abia se apropie de această problemă. Este grav, pentru că avem funcționari care primesc salarii ca să se ocupe de această problemă, dar nu se ocupă îndeajuns”, a continuat Diacov.

Deputatul a propus ca Parlamentul că vină cu o inițiativă ca Guvernul să determine instituțiile respective ia în vizor această problemă.

”Situația e mai serioasă decât ne gândim noi”, a declarat parlamentarul.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educației, în fiecare semestru sunt documentate aproximativ 25 de cazuri de abuz sexual față de copii, din 10 mii de cazuri de abuz înregistrate nu doar în școli, dar în întreaga comunitate.

”Semestrial, avem în jur de 25 de cazuri care vizează subiectul abuzului sexual asupra copiilor, anual violenței de tot felul sunt supuși în jur de 10 mii de copii”, a declarat Cristina Josan, specialist din cadrul Ministerului educației.

Potrivit acesteia, cele 25 de cazuri raportate de minister ”sunt cazuri suspecte de abuz sexual”.

”Ar putea fi alte date venite din partea Poliției. Ministerul bănuiește că o parte din acest cazuri sunt ascunse”, a menționat Josan.

Deputații s-au arătat consternați de faptul că acest cazuri sunt ascunse de opinia publică. 

Din 2013, Ministerul Educației publică rapoartele despre cazurile suspecte de abuz. Abuzul sexual este examinat de organele competente. Grija Ministerului Educației este de a acorda suport psihologic copilului suspus actelor de violență. 

Fluxul de știri
0