Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul Spaniei, reacție dură după Referendumul din Catalonia

© AFP 2024 / Pierre-Philippe MarcouMariano Rajoy, presidente del Gobierno español
Mariano Rajoy, presidente del Gobierno español - Sputnik Moldova
Abonare
Urmează zile grele: Mariano Rajoy a lăudat intervenția forțelor de securitate care a îngrozit lumea și este decis pentru noi acțiuni urgente

CHIȘINĂU, 2 oct — Sputnik, D.D. "Nu a fost organizat un referendum pentru autodeterminare astăzi, ci mai degrabă un act antistatal", a declarat Mariano Rajoy, șeful guvernului conservator de la Madrid, cel care, apreciază analiștii, se face vinovat de escaladarea tensiunilor naționaliste și separatiste care au culminat cu referendumul.

Rajoy continuă să arunce vina pe liderii catalani care "au dorit abrogarea Constituţiei şi suveranitatea naţională". Ei sunt responsabili pentru situaţia în care am ajuns, afirmă acesta.

Carles Puigdemont, el presidente catalán - Sputnik Moldova
Rezultatul referendumului din Catalonia: ”Am câștigat un stat independent"

"Înţeleg frustrarea pe care unii catalani o pot simţi, iar eu regret profund. Au fost păcăliţi. Un proces care a servit doar pentru a-i învrăjbi pe cetăţeni a eşuat".

Marea majoritate a oamenilor din Catalonia "nu a vrut să participe la scenariul secesionist", afirmă Rajoy.

"Suntem, de asemenea, recunoscători tribunalelor şi forţelor de securitate şi organelor statului pentru angajamentul lor faţă de respectarea legii — şi-au îndeplinit mandatul încredințat de justiţie şi datoria lor", a declarat Rajoy, făcând referire la trupele care s-au confruntat cu massele de cetățeni.

Mâine trebuie să începem restaurarea normalității instituţionale şi trebuie să restabilim coexistenţa cât mai curând posibil, mai afirmă Rajoy, dovedind că ignoră total atât prezența masivă la un vot nu doar pentru independență, dar și împotriva guvernului său.

Rajoy scrie, într-o postare de pe Facebook imediat după închiderea Referendumului, că va convoca toate forţele politice "pentru a reflecta asupra unui viitor pe care trebuie să-l înfruntăm împreună". Spaniolii au reuşit să depăşească "dificultăţile care păreau insurmontabile", iar acum, scrie Rajoy, "sunt sigur că vom reuşi din nou".

Fluxul de știri
0