Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezultatul referendumului din Catalonia: ”Am câștigat un stat independent"

© REUTERS / Albert GeaCarles Puigdemont, el presidente catalán
Carles Puigdemont, el presidente catalán - Sputnik Moldova
Abonare
După numărarea voturilor, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont a declarat că Statul spaniol a scris o pagină ruşinoasă a istoriei sale

CHIȘINĂU, 2 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Astăzi, în această zi de speranță și suferință, cetățenii din Catalonia, am câștigat un stat independent sub forma Republicii #1 OCT", scrie premierul catalan Carles Puigdemont pe pagina sa de Facebook.

© Facebook / Captură ecranPreședintele Parlamentulului Cataloniei, Carles Puigdemont
Președintele Parlamentulului Cataloniei, Carles Puigdemont  - Sputnik Moldova
Președintele Parlamentulului Cataloniei, Carles Puigdemont

Puigdemont publică și primele cifre rezultate din numărătoare. Astfel cu toate că guvernul spaniol a închis peste 300 de scții de votare și a confiscat un număr mare de baloți cu buletine de vot, autoritățile secesioniste catalane consideră că au înregistrat o prezență de peste 55% la urne — cu un total de peste 2.2 milioane de voturi numărate.

"Din buletinele de vot care nu au fost confiscate, s-au numărat 2.262.424 de voturi", scrie Puigdemont. Iată rezultatul, așa cum l-a comunicat Carles Puigdemont:

DA: 2.020.144 (90,09 %)

NU: 176.565 (7,87 %)

Voturi albe: 45.586 (2,03 %)

Voturi anulate: 20.129 gol (0,89 %)

Cu alte cuvinte, un rezultat fără dubii al referendumului pentru independența Cataloniei. Ce se va întâmpla mai departe? Sigur, părerile sunt împărțite, majoritatea liderilor europeni condamnând pe de-o parte violența autorităților de la Madrid, pe de altă parte fiind reticenți în a recunoaște secesiunea Spaniei, membru marcat al UE.

"Pentru voi, care ați învăţat în lumea civilizată a unui popor pașnic, care a ţinut piept umilințelor şi represiunii — celor aproape 800 de persoane ce au fost rănite ca urmare a brutalității poliţiei, care au suportat umilințe și încălcări clare ale drepturilor omului ce nu pot rămâne nepedepsite, vă transmit emoționat mulţumirile mele", a scris acum câteva ore Carles Puigdemont.

Puigdemont scrie apoi despre ceea ce Europa și lumea întreagă au reclamat — acțiunile rușinoase ale Madridului.

"Statul spaniol a scris astăzi o pagină ruşinoasă a istoriei sale de relaţii cu Cataloniei, din păcate nu pentru prima dată. Asta s-a terminat. Avem dreptul la libertate, să trăim în pace, dintr-un stat care înţelege doar impunerea şi reprimarea".

Iar finanlul mesajului postat de Carles Puigdemont este fără dubii:

"Astăzi, în această zi de speranță și suferință, cetățenii din catalonia am câștigat un stat independent sub forma Republicii #1 OCT".

Fluxul de știri
0