Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La un pas de alegeri: cine nu poate participa la procesul de vot

© Sputnik / Руслан Шалапуда / Accesați arhiva multimediaДосрочные парламентские выборы в Молдавии
Досрочные парламентские выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Până la alegerile din Republica Moldova nu a mai rămas mult: cu ce greutăți se confruntă unele categorii de alegători și cine nu va putea participa la scrutin, ne spune expertul Eugen Știrbu.

CHIȘINĂU, 30 sept — Sputnik, Nicu Goncear. Campania electorală în Republica Moldova bate la ușă.

Anul viitor în țară vor avea loc alegerile parlamentare ordinare. Startul campaniei electorale va fi dat chiar în acest an. Astfel, pentru data de 19 noiembrie, în Chișinău se prevede desfășurarea referendumului pentru demiterea primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă, precum și alegeri locale noi într-un șir de localități.

Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Exclusiv: Alegerile parlamentare anticipate bat la ușă

Pe durata ultimilor ani în legislația electorală a țării au fost introduse mai multe modificări, însă experții în drept electoral consideră că această legislație nu este perfectă din punctul de vedere al drepturilor cetățenilor.

De exemplu, nu au fost luate în calcul greutățile pe care le întâmpină în procesul votării persoanele cu posibilități limitate, precum și cetățenii în etate.

O problemă care nu trebuie amânată

Directorul filialei din Chișinău a Institutului Internațional de Monitorizare a Dezvoltării Democrației, Parlamentarismului și Respectării Drepturilor Electorale ale Cetățenilor statelor-membre ale Adunării Interparlamentare CSI, Eugen Știrbu, în comentariul pentru Sputnik a spus că nu doar persoanele cu dizabilități se confruntă cu probleme în procesul votării, ci și oamenii în etate.

„În țară există peste 600 de mii de pensionari dintre care aproape 50% au probleme cu aparatul locomotor. Numărul lor este de câteva ori mai mare decât cel al persoanelor cu dezabilități", a spus Știrbu.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul va da undă verde referendumului anti-Chirtoacă

Potrivit acestuia, cabinele de vot trebuie să fie dotate cu lupe, pentru ca persoanele cu probleme de vedere să se poată folosi de ele și să voteze normal.
De asemenea, la fiecare secție electorală trebuie să fie prezent și un asistent social.

„Vom trimite neapărat recomandări pe adresa Guvernului și Parlamentului pentru ca fiecare secție de votare să fie dotată cu rampe, la fiecare secție de votare să fie prezenți asistenți sociali, iar în cabinele de vot să fie lupe", a adăugat expertul.

Acesta a menționat că, dacă autoritățile vor accepta modificările respective, ele ar putea fi introduse deja la următoarele alegeri.

„Toate acestea nu necesită cheltuieli mari. Trebuie de efectuat un audit în secțiile de votare, însă nu cu o lună, ci măcar cu o jumătate de an înainte de alegeri", consideră Știrbu.

Cine nu poate să voteze?

Însă nu toți cetățenii Republicii Moldova pot participa la alegeri. În special este vorba de persoanele cu probleme psihice. Dar această categorie nu este atât de numeroasă.

Fluxul de știri
0