Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul va da undă verde referendumului anti-Chirtoacă

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul este gata să aprobe devizul de cheltuieli aprobat de Comisia Electorală Centrală pentru organizarea și desfășurarea referendumului local de revocare a primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Cnadu, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă că Legislativul de la Chișinău va susține devizul de cheltuieli prezentat de Comisia Electorală Centrală pentru organizarea referendumului local de revocare a primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Potrivit deciziei CEC, bugetul pentru organizarea și desfășurarea plebiscitului se ridică la 8,910 milioane de lei.

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Politică
Bugetul pentru referendumul anti-Chirtoacă va fi analizat în Parlament și Guvern

”Banii vor fi alocați din buget. Legea trebuie să fie respectată, ne place nouă sau nu de Dorin Chirtoacă”, a declarat Candu.

În total, la referendumul local din 19 noiembrie cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă vor fi organizate 311 secții de votare. 

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a decis, în cadrul ședinței din 12 septembrie, că în data de 19 noiembrie va fi organizat referendumul local în care chișinăuieni vor fi invitați să voteze pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Propunerea a fost înaintată de fracțiunea PSRM în CMC ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău și a fost susținută de toți aleșii locali, cu excepția a 12 liberali.

Curtea de Apel Chișinău a admis, la 27 aprilie, cererea prezentată de consilierii PSRM cu privire la organizarea unui referendum local la care locuitorii municipiului Chișinău vor fi invitați să răspundă dacă mai vor sau nu ca funcția de primar în Capitală să fie ocupată de liberalul Dorin Chirtoacă. Prin decizia sa, Curtea de Apel a casat hotărârea Judecătoriei Buiucani, din 4 aprilie, prin care a fost respinsă solicitarea socialiștilor.

Decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători.

În prezent, Chirtoacă este suspendat, prin decizia instanței, din funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta este anchetat în două dosare penale în care este acuzat de procurori de corupere pasivă, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În cazul în care Chirtoacă va fi revocat la referendum din funcția de primar, în primăvara anului viitor, la Chișinău, ar putea fi organizate alegeri locale noi.

Fluxul de știri
0