CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, marți, devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului local cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.
Potrivit deciziei CEC, bugetul pentru organizarea și desfășurarea plebiscitului se ridică la 8,910 milioane de lei.
”Per total, cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului local cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, pentru rubrica CEC se regăsește suma de 7,8 milioane lei și pentru Centrul de instruire pe lângă CEC pentru organizarea și desfășurarea plebiscitului se prevăd 1,109 milioane lei”, a declarat președintele CEC, Alina Rusu.
Hotărârea CEC va fi înaintată Parlamentului și Guvernului țării pentru a examina devizul de cheltuieli aprobat.
În total, la referendumul local din 19 noiembrie cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă vor fi organizate 311 secții de votare.
Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a decis în cadrul ședinței din 12 septembrie că, în data de 19 noiembrie, va fi organizat referendumul local în care chișinăuieni vor fi invitați să voteze pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al municipiului Chișinău.
Propunerea a fost înaintată de fracțiunea PSRM în CMC ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău și a fost susținută de toți aleșii locali, cu excepția a 12 liberali.
Curtea de Apel Chișinău a admis, la 27 aprilie, cererea prezentată de consilierii PSRM cu privire la organizarea unui referendum local la care locuitorii municipiului Chișinău vor fi invitați să răspundă dacă mai vor sau nu ca funcția de primar al Capitalei să fie ocupată de liberalul Dorin Chirtoacă. Prin decizia sa, Curtea de Apel a casat hotărârea Judecătoriei Buiucani, din 4 aprilie, prin care a fost respinsă solicitarea socialiștilor.
Decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.
Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători.
În prezent, Chirtoacă este suspendat, prin decizia instanței, din funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta este anchetat în două dosare penale în care este acuzat de procurori de corupere pasivă, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu.
În cazul în care Chirtoacă va fi revocat la referendum din funcția de primar, în primăvara anului viitor, la Chișinău, ar putea fi organizate alegeri locale noi.