Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ilia Kiselev: Misiunea de menținere a păcii la Nistru, o necesitate

© Sputnik / Sergey Kuznetsov / Accesați arhiva multimediaУчения Оперативной группы российских войск в Приднестровье
Учения Оперативной группы российских войск в Приднестровье - Sputnik Moldova
Abonare
Trebuie oare schimbat formatul forțelor de menținere a păcii la Nistru? Ce spune expertul Ilia Kiselev

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. Pentru a modifica formatul misiunii de menținere a păcii la Nistru, trebuie evaluată corect situația și formulate inițiative raționale, a menționat observatorul politic Ilia Kiselev în dialogul cu reporterul Sputnik.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în discursul său la sesiunea Adunării Generale a ONU de la New York, a vorbit despre necesitatea retragerii trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior, în cercurile politice de vârf de la Chișinău a fost lansată ideea înlocuirii actualei misiuni de menținere a păcii cu observatori civili.

Discursul premierului Pavel Filip la ONU - Sputnik Moldova
Video
Discursul premierului Pavel Filip la ONU

„Aceasta este o idee nechibzuită. Tiraspolul nu va fi de acord cu asemenea inovații. Prin urmare, această încercare este sortită eșecului. Scopul și sensul adevărate ale acesteia sunt de a demonstra atitudinea dușmănoasă față de Rusia și faptul că este gata de a intra în sfera de influență a SUA și ONU", a declarat Kiselev.

Potrivit acestuia, misiunea de menținere a păcii în formatul actual există de 25 de ani, fără să fi fost înregistrate confruntări armate, fapt ce vorbește despre eficiența acestui format.

„Încercarea de a schimba formatul actual trezește nedumerire. „Cel mai bine" este dușmanul „binelui", a spus Kiselev.

Trupele ruse dislocat în stânga Nistrului îndeplinește două sarcini de bază: exercită misiunea de menținere a păcii pacificare împreună cu pacificatorii transnistreni și moldoveni, precum și ține sub supraveghere depozitele de armament de la Colbasna.

Здание ООН - Sputnik Moldova
Republica Moldova
ONU amână discutarea chestiunii privind retragerea trupelor din Transnistria

La ora actuală în componența grupului de trupe ruse din Transnistria sunt două batalioane motorizate de pușcași (care îndeplinesc misiuni de menținere a păcii), un batalion de pază și deservire.

Grupul trupelor ruse de pe Nistru nu are obiectivul de a ataca, nu dispune de mijloace antirachetă sau antiaeriene, de mijloace pentru combaterea armei nucleare, nu are în dotare poligoane experimentale, radare, noduri de comunicare, artilerie, aviație, tancuri care ar aparține armatei ruse.

În cei 25 de ani de la instalarea misiunii de menținere a păcii, datorită profesionalismului înalt al militarilor, în regiune nu s-a produs nici un incident grav.

Transnistria este unica zonă din Europa de Est unde, după introducerea contingentului de menținere a păcii, acțiunile militare au încetat și nu au mai fost reluate.

Fluxul de știri
0