Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ONU amână discutarea chestiunii privind retragerea trupelor din Transnistria

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaЗдание ООН
Здание ООН - Sputnik Moldova
Abonare
Punerea în discuție în cadrul Adunării Generale a ONU a chestiunii privind evacuarea trupelor din regiunea transnistreană a fost amânată până în luna octombrie.

CHIȘINĂU, 15 sept — Sputnik. Examinarea chestiunii cu privire la includerea pe agenda Adunării Generale a ONU a punctului referitor la evacuarea trupelor armate străine din regiunea transnistreană a Moldovei a fost amânată până în octombrie, a declarat Brenden Varma, purtătorul de cuvânt al președintelui celei de a 72-a Adunări Generale a ONU.

„În conformitate cu acordul dintre delegațiile interesate, comitetul general a decis să amâne examinarea acestui punct până la următoarea întâlnire care va avea loc în octombrie", a spus Varma, citat de RIA Novosti.

Acesta a precizat că este vorba de delegațiile Moldovei și Rusiei. Potrivit lui Varma, la ședința Adunării Generale din 15 septembrie va fi adoptat programul de activitate al celei de a 72-a sesiuni.

Флаг у Штаб-квартиры ООН - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Premierul Moldovei va participa la Adunarea Generală ONU

Actuala sesiune a Adunării Generale a ONU s-a deschis la 12 septembrie. Dezbaterile politice la nivel înalt vor începe în data de 19 septembrie.

Anterior, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, a trimis secretariatului ONU o scrisoare în care se spune că țara contează să fie pusă în discuție în cadrul actualei sesiuni a Adunării Generale problema cu privire la evacuarea de pe teritoriul țării a trupelor străine. Ulterior, persoane oficiale din cadrul MAEIE al Reublicii Moldova au declarat că inițiativa nu se referă la evacuarea militarilor ruși care fac parte din forțele de menținere a păcii trilaterale din zona de securitate transnistreană, ci contează pe examinarea constructivă de către Adunarea Generală a ONU a problemei dislocării nelegitime a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR).

Pe teritoriul Transnistriei este dislocat Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), succesor al armatei a 14-a care, după destrămarea URSS, a fost trecută sub jurisdicția Rusiei. Sarcinile principale ale grupului operativ sunt misiunea de menținere a păcii și paza depozitelor cu muniții.

Fluxul de știri
0