Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Candu: Dodon este obligat să promulge legile revotate de Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariПредседатель Парламента Андриан Канду
Председатель Парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului Republicii Moldova a atenționat asupra faptului că președintele țării este obligat să promulge legile votate în mod repetat de către deputații moldoveni

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat să promulge legile revotate de către deputații moldoveni, a declarat marți în cadrul unui briefing spicherul Parlamentului țării, Andrian Candu.

Lupta la vârfurile puterii de la Chișinău continuă să ia amploare. Disputa între majoritatea parlamentară și guvern, pe de o parte, și președintele țării, pe de altă parte, se acutizează pe zi ce trece. Subiectul principal al acestor controverse rămâne a fi politica externă a țării: șeful statului insistă pe vectorul estic, și anume pe apropierea de Rusia, în timp ce majoritatea parlamentară și Guvernul numit de către această majoritate înclină spre Occident, și anume spre Uniunea Europeană.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul va da undă verde referendumului anti-Chirtoacă

Totodată, această înfruntare în eșaloanele superioare ale puterii se observă și la nivel legislativ: președintele țării blochează inițiativele autorităților proeuropene, iar propunerile liderului RM nu sunt susținute de către deputați. Joia trecută, Legislativul a adoptat în mod repetat legile respinse de Dodon și returnate în Parlament pentru a fi reexaminate. În replică, șeful statului a atenționat că ar putea să-și asume răspunderea politică și să nu promulge legile votate repetat de către Parlament.

„Astăzi am semnat legile votate săptămâna trecută în Parlament și acestea au fost expediate președintelui Dodon pentru promulgare. El este obligat să promulge legile votate a doua oară. În situația în care va refuza și de această dată, bineînțeles că ne vom adresa Curții Constituționale", a menționat Candu.

Potrivit acestuia, fiecare instituție trebuie să respecte legea și Constituția țării.

”Faptul încălcării Constituției este constatat de asemenea de către Curtea Constituțională”, a mai spus Candu.

Fluxul de știri
0