Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoc pentru Chirtoacă. Instanța a luat o decizie la care acesta nu s-a așteptat

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ
Dorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procurorii anticorupție vor prezenta peste două zile lista completă cu probe care vorbesc despre implicarea lui Dorin Chirtoacă în aranjarea licitației cu privire la parcările cu plată.

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Curtea de Apel Chișinău a menținut, luni, 25 septembrie, în vigoare decizia instanței de fond cu privire la prelungirea mandatului de arest la domiciliu pe numele primarului suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă. 

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Răsturnare de situație în dosarul Chirtoacă. Ultima decizie a Curții de Apel

Apărătorii lui Chirtoacă califică această decizie drept una ilegală și anunță că există toate temeiurile pentru a merge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

”Instanța a pronunțat o hotărâre pe care nu o putem aprecia ca una legală. Avem toate temeiurile să mergem la CEDO, se încalcă dreptul la un proces echitabil”, a declarat avocatul Tatiana Iovu. 

Procurorul de caz, Dumitru Robu, susține că avocații interpretează procedura penală, iar decizia luată astăzi de Curtea de Apel este una cât se poate d ejustă. 

”Este o decizie legală și întemeiată. Partea apărării interpretează procedura penală. Instanța de apel nu examinează cauza în fond”, a declarat Robu, care a adăugat pe data de 27 septembrie procurorii vor prezenta lista probelor acuzării.

Potrivit actului de învinuire, primarul Capitalei a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată în cadrul proiectului parcărilor cu plată. Conform mărturiilor oferite în cadrul anchetei, Chirtoacă urma să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.

Infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

În aceste condiții, dacă va fi găsit vinovat, Chirtoacă riscă până la 22 de ani de închisoare.

Recent, pe numele lui Chirtoacă a mai fost deschis un dosar penal în care acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Fluxul de știri
0